Novinky

Tu sa dozvietehorúcenovinky.

Jahoda - malé veľké ovocie

Niet pochýb, že jahody sú jedno z najobľúbenejších ovocí na svete. Sú sladké, šťavnaté a navyše dobré aj pre zdravie. Sú plné vitamínov, antioxidantov a mnoho ďalších prospešných látok. Ich využitie v kuchyni znamená veľkú radosť nielen pre deti. Ako sa pestujú a ako ich čo najlepšie využiť?

Koreňová zelenina a jej výhody

Druhov zeleniny je celkom veľa, mnohé z nich sa pestujú aj u nás na Slovensku. Niektoré druhy sa dajú ľahko skladovať a potom vydržia byť chutné po celý rok. Obzvlášť koreňová zelenina má aj teraz na jeseň celkom prevahu.

Využite ich naplno: Tieto zeleniny majú najzdravšie šupky!

Možno často váhate, či šúpať alebo nešúpať zeleninu, ktorú práve potrebujete použiť do jedla alebo sa ju chystáte zjesť surovú. Ale nie každý druh má šupku, ktorá je jedlá, chutná a pre naše zdravie bezpečná. Predsalen vieme, že niektoré obaly môžu byť aj jedovaté. V tomto článku si ale popíšeme šupky, ktoré sú rozhodne prospešné a mali by byť súčasťou našej stravy.

Karfiol patrí k TOP zelenine

Karfiol, tiež kapusta obyčajná karfiolová, patrí už podľa dlhšieho názvu do skupiny druhov kapusty obyčajnej. Okrem neho sem patrí napríklad aj brokolica karfiolová či Romanesco (druh brokolice s nápaditou špirálovou štruktúrou). Aj karfiol má svoju netradičnú odnož, a to napríklad fialový karfiol.

Cesnak - pomocník do kuchyne i lekárničky

Zeleniny sú neoddeliteľnou súčasťou našej stravy, obzvlášť na jeseň ich vieme ešte viac oceniť. Veľa druhov ovocia už totiž k dispozícií nie je, ale za to zelenina nám vie perfektne posilniť imunitu do chladnejších dní. Napríklad cesnak sa vysádza práve na jeseň, dokonca aj v novembri a využívať ho vieme celoročne.

Ako a kde pestujeme tekvice?

Vitazel je spoločnosť, ktorá distribuuje kvalitne triedené a balené plodiny od slovenských farmárov. Okrem toho sa podieľa na pestovaní samotného ovocia a zeleniny. Keďže je teraz obdobie tekvíc, pozrieme sa na proces pestovania tých našich.

Ako skladovať zemiaky, aby vydržali čo najdlhšie

Zemiaky sú v slovenskej kuchyni jednou z najčastejšie používaných surovín. Sú vhodné takmer do každého jedla a chutia i samotné. Či už pečené, smažené alebo varené s bylinkami. A jednou z ich ďalších dobrých vlastností je, že sa dajú pomerne trvácne uskladniť. Aký je ten najlepší spôsob?

VEĽKÝ PREHĽAD SLOVENSKEJ ZELENINY!  Akú zeleninu jesť na jeseň?

S postupným ochladzovaním počasia nám možno príde logické, že jedla a najmä plodín bude ubúdať. Nie každý má tiež možnosť čerstvé ovocie či zeleninu spracovať a uskladniť na zimu. Netreba sa však obávať, pretože na jeseň sa stále dá dopestovať viacero druhov zeleniny. Majú špecifické farby a chute a navyše zdraviu prospešné účinky. Tak sa pozrieme bližšie na to, čo nás najbližšie čaká na tanieri.   Tesne po skončení letných mesiacov je ponuka aj čerstvej zeleniny celkom pestrá: