Jahoda - malé veľké ovocie

Jahoda - malé veľké ovocie

Pokiaľ ide o výsadbu jahôd, treba si rozmyslieť, akú odrodu chceme pestovať. Záleží nielen na odolnosti a výzore či chuti, ale hlavne od podnebia. Niektoré odrody sú totiž vhodnejšie pre chladnejšie podnebie, zatiaľ čo iným sa darí v teplejších oblastiach. Poznáme mnoho červených odrôd, ale aj menej tradičné biele odrody, …

Nepodceniť výsadbu

Na začiatok je, samozrejme, dôležité vybrať miesto s dostatkom slnečného svetla. Jahody potrebujú aspoň šesť hodín slnečného svetla denne, aby urodili zdravé a chutné plody. Na druhej strane však nemajú rady prisilné slnečné žiarenie, hoci v našich podmienkach by to mali zvládnuť, pretože sa vedia schovať pod zelené listy. Ideálne však je, ak by mali slnko ráno a poobede tieň.

Čo sa týka prípravy pôdy, mala by byť prekyprená a perčistená. Jahody preferujú dobre odvodnenú pôdu s pH medzi 5,5 a 6,5. Pôdu je vhodné doplniť kompostom alebo inou organickou hmotou, či už pre odvodnenie, alebo pre úrodnosť.

Jahody sadíme aspoň 20 cm od seba, aby mohli rozprestrieť celú listnatú časť. Aby sme vedeli chodiť pomedzi riadky, oplatí sa rozostup ešte zväčšiť. Po zasadaní dôkladne zalejeme. 

Starostlivosť ruže prináša

Jahody polievame pravidelne, približne každý druhý deň alebo podľa počasia. V období sucha polievanie nezanedbajte, vtedy je treba väčší prísun vlahy. Je tiež vhodné zalievať rastliny hlboko pre podporu rastu koreňa. 

Keď jahody podrastú, treba sa aj pripraviť na ochranu pred škodcami a chorobami. Medzi bežných škodcov, ktorí napádajú jahody, patria slimáky a vtáky. Jahody možno chrániť nechemicky sieťovinou alebo krytím riadkov. Dobre fungujú aj rôzne organické spôsoby boja proti škodcom.

Ak vyrastie navôkol veľa buriny, treba ju odstrániť. Jahôdkam však pomôže okopať aj kvôli priepustnosti pôdy. Na udržanie vlhkosti a priepustnosti vody je dobré obložiť rastliny slamou alebo nasekanými listami, pomôže to aj proti burine. Bežne to tak uvidíte aj na poliach pestovateľov jahôd. Pre zlepšenie podmienok rastu je vhodné aj prihnojenie rastlín. Taktiež pomôže odstránenie zhnitých, uschnutých a zničených častí.

Na červenú sa čaká

Jahody zvyčajne dozrievajú koncom mája alebo začiatkom júna, ale je to v závislosti od odrody. Ak chcete jahody zozbierať, počkajte, kým nebudú úplne zrelé a červené, aby boli čo najchutnejšie. Treba dať pozor, aby sa plody nepomliaždili.
Skladovanie jahôd je preto náročnejšie a treba ich čo najskôr použiť a skonzumovať. V chladnom mieste vydržia v dobrom stave jeden až dva dni. Našťastie, málokto má problém ich ihneď zjesť. 

Jahody sú ideálne do dezertov, aj chuťovo, aj ako dekorácia. Dá sa z nich spraviť polievka, smoothie či šaláty. Na dlhodobé skladovanie je výborné spracovanie do džemov a lekvárov. Deti môže potešiť aj želé či sušené jahody, a to najmä mrazom. Každé ráno tiež osviežia jogurt alebo kašu a dokážu sa vynájsť aj v kombinácií s pečivom a chlebíkmi.

Na zdravie!

Tieto malé sladké plody, ktoré ako jedny z mála, majú semienka na povrchu, sú tiež plné zdravotných výhod. Majú vysoký obsah vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém a pomáha bojovať proti infekciám. Sú tiež dobrým zdrojom vlákniny, ktorá pomáha pri trávení a môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu.

Okrem toho sú jahody bohaté na antioxidanty, ako sú antokyány, ktoré pomáhajú chrániť pred srdcovými chorobami, rakovinou a inými chronickými ochoreniami. Bolo tiež preukázané, že zlepšujú funkciu mozgu a pamäť, vďaka čomu sú skvelou voľbou pre ľudí všetkých vekových kategórií. 

Jahody sú síce menšie ovocie, ale za to s veľa výhodami. Takže, ak vás chytila chuť na jahody, táto sladkosť je určite to pravé na spríjemnenie si dňa. Či už v dezerte, alebo samostatne. Z obchodu alebo zo záhradky.