VEĽKÝ PREHĽAD SLOVENSKEJ ZELENINY! Akú zeleninu jesť na jeseň?

September, október
Baklažán - výborná voľba pre zapekanie, smaženie či dusenie, vždy sa totiž jedáva upravený. Jeho problém je, že nemá dlhú trvácnosť, preto ho treba čo najskôr použiť. Hoci je horký, dá sa to ľahko eliminovať nasolením a odstátím až kým vylúči zo seba vodu, ktorú potom treba utrieť.
Brokolica - je naozaj všestranná chutná zelenina. Vhodná do polievky, ale aj ako príloha k hlavným jedlám aj do omáčok či šalátov. Aj sama sa vie postarať o hlavný chod, napríklad zapekaná s cestovinami a syrom, s mäsom alebo varená v rizote či dusená s inou zeleninou, prípadne mäskom.
Červená repa - cvikla vie mať snáď najsladšiu chuť zo všetkých jesenných zelenín. Veľmi dobre chutí zapekaná (predtým je vhodné ju trochu povariť) či vysmážaná (nakrájaná na tenké plátky alebo tyčinky) aj samotná. Ale používa sa často ako príloha k zemiakom. Výborná je zaváraná cvikla, ktorá sa hodí aj k ryži či mäsu alebo k iným zeleninám.
Kaleráb - kapusta obyčajná sa jedáva klasicky v polievkach, kalerábovej alebo vývarovej. Je však vhodná aj na smotanové omáčky k zemiakom a mäsu. Surový kaleráb je tiež pochúťka a výborná kombinácie je s cícerovým hummusom.
Karfiol - ďalšia kapusta, ale obyčajná karfiolová je ideálna na krémové polievky aj karfiolové pyré. Vhodný je tiež na zapekanie či dusenie. Karfiol odvodňuje a prečisťuje ľudský organizmus.
Ľadový šalát - akékoľvek jedlo unikátne osvieži. Preto sa využíva najmä do šalátov. Obstojí však aj v polievkach a predjedlách. Má vysoký obsah kyseliny listovej a nízky obsah kalórií.
Paštrnák - pomáha pri trávení a reguluje krvný obeh. znižuje cholesterol a podporuje imunitu. Je ideálnou surovinou do krémovej polievky či do pomazánok. S ostatnými zeleninami vytvára tie pravé zeleninové chute. Je náhradou za petržlen.
Pažítka - jemný doplnok hlavných jedál, polievok, pomazánok či obložených chlebíčkov. Táto jemná rastlinka je vňaťovou zeleninou, obsahuje betakarotén, vitamíny A, E, K aj draslík, vápnik a horčík.
Petržlen - používa sa nielen ako zeleninová zložka jedla, ale aj ako korenie. Jeho koreň a najmä vňať obsahujú množstvo vitamínu C a vitamíny A, B, K, vápnik, horčík, železo a mohli by sme pokračovať ďalej. Zlepšuje trávenie a bojuje proti infekciám. Je vhodný do polievok, omáčok, ale aj na zapekanie s inou zeleninkou.
Reďkovka - reďkovka siata je ďalšou zeleninou, ktorá je vhodná ako príloha k akémukoľvek slanému či kyslému jedlu. Oživí šaláty a v podstate celú stravu, pretože obsahuje veľa vitamínu C a tiež prečisťuje krv.
Tekvica - jedna z najobľúbenejších jesenných zelenín. Ponúka sa na varenie do polievky, na pečenie i smaženie. Na sladko i na slano. A má ešte aj jadierka. Je však viacero druhov tekvíc, ktoré môžeme využiť. Niektoré sú naozaj výborné aj do sladkých koláčov.
Patizón - je práve jedným z druhov tekvíc, ktorý má kvetinový tvar a bielu farbu. Jeho doménou je tekvicový patizónový prívarok či patizónové placky. Určite uspeje aj ako smažený na panvici.
Zeler - vieme používať všemožne, a to do polievok, omáčok, šalátov, ale aj ako pečenú prílohu, kašu či jesť ho len surový. Zeler posilňuje nervy a má antibakteriálne účinky.
Zemiaky - klasická plodina, ktorá rozhodne patrí do slovenskej kuchyne. Už len samotné zemiaky pečené, varené, dusené či smažené neomrzia po celý rok. Patria tiež do rôznych polievok, pomazánok a nesmieme zabudnúť ani na zemiakové šaláty, skladané zemiaky, pyré a bryndzové halušky.
Ako sa blíži zima, je už menej zelenín, ktoré sa dajú na Slovensku konzumovať čerstvé. Tu sú tí najvytrvalejšie, ktoré to vedia dotiahnuť až do novembra,
September, október, november
Špenát - pri špenáte každému napadne sýto zelená farba. Špenátová polievka, halušky alebo prívarok to rozhodne potvrdia. Okrem toho sa táto surovina využíva aj do šalátov, ako samostatná príloha. Varený či surový alebo po odmrazení. Udržiava krvný tlak a znižuje zápal. Obsahuje množstvo vitamínov, vlákniny, vápniku, horčíka a kyseliny šťaveľovej.
Pór - používa sa často ako náhrada cibule. Je vhodný ako dochucovadlo aj príloha do hlavných jedál aj polievok. Obsahuje množstvo vitamínov B a K a silné antioxidanty. Je vhodný na zdravie kostí, žíl a ciev a zníženie hladiny cholesterolu.
Mangold - je vhodný na polievky, šaláty aj zapekané plnené listy. Mangold je taktiež veľmi prospešná zelenina, pretože má antioxidačné vlastnosti a bojuje proti únave a nervozite.
Kel, ružičkový kel - malé i veľké hlávky pasujú do rôznych polievok. Robia sa z neho kelové karbonátky. Sú tiež výbornou prílohou k mäsitým jedlám. Obsahuje množstvo vitamínu B a C.
Kapusta - asi najčastejšie sa konzumuje ako kvasená kyslá kapusta. S jej charakteristickou chuťou nepokazíte žiadne jedlo. Je z nej výborná polievka, dá sa skombinovať s hubami, zemiakmi aj inou zeleninou, ktorú výborne oživí. Čerstvá jesenná kapusta má veľa vitamínu K.
Čo sa týka skladnosti zelenín, dlhšie než cez jeseň vydržia viaceré plodiny, a to brokolica, cesnak, cibuľa, cuketa, zemiaky, zeler, mrkva či petržlen.
Svoju trvácnosť aj v neskorej jeseni majú orechy a žerucha, ktorá ju má po celý rok. Pre zaujímavosť, z ovocia sa dajú v chladnejších mesiacoch dopestovať ešte stále hrušky. A spolu s jablkami by vďaka správnemu skladovaniu mali vydržať tiež po celý rok.
Topinambur - hľuzovitý podzemok slnečnice hľuznatej, ktorá kvitne od augusta do októbra. Práve v novembri už teda možno zbierať podzemky, ktoré nájdeme ešte aj v marci. Topinambur zmierňuje opuchy aj cukrovku. Používa sa ako náhrada za zemiaky, sú totiž výborné ako pečené, ale aj do polievok či nátierok. Kedysi bola slnečnica hľuznatá v našich zákonoch inváznou rastlinou, ale od roku 2014 ju môžete pokojne pestovať, hoci rastie na divoko takmer všade.
Množstvo druhov zelenín je teda celkom jesenných. Treba to patrične využiť a podporiť svoje zdravie v zradnom jesennom počasí.