Ako skladovať zemiaky, aby vydržali čo najdlhšie

Prvý krok
Dobre uskladnené zemiaky by mali vydržať aj šesť až osem mesiacov. Na začiatok je vhodné nechať ich v tmavej miestnosti s dobrým vetraním. Dôležité je, aby nezvlhli, treba ich teda ideálne rozložiť napríklad do debničky (určite nie v sáčku). Z tohto dôvodu je vhodné vytriediť najviac poškodené a tiež očistiť ich od zeminy. Tá môže nežiadane zvyšovať ich vlhkosť. Pozor, nesmú sa však umývať vodou, stačí, aby na nich neboli väčšie zemové hrudky. Vytriediť sa zvyknú i naklíčené kusy.
Teplota v tejto skladovacej miestnosti by sa mala pohybovať okolo 10 až 17 stupňov Celzia, čo je bežná teplota pivníc, výnimočne špajzí. Cieľom je predísť poškodeniam kvôli zárezom a tiež vytvoriť pevnú šupku. Časovo sa takéto uskladnenie robí minimálne na dva týždne. Šupka zemiakov je pevnejšia aj pri ich neskoršom zbere.
Kam s nimi potom?
Najneskôr po mesiaci však už jednoznačne treba zemiaky schladiť, a to do rozpätia 4 až 7 stupňov Celzia. Vyššia teplota spôsobuje klíčenie a hnitie, nižšia sladnutie a namŕzanie. Vhodná je teda pivnica, špajza, ale aj skladovacia jama - všetko s priepustnosťou vzduchu. Pozor treba dať aj na jeho vlhkosť. Tá sa má pohybovať od 85 do 95 %. Tá je okrem priestorového obmedzenia ďalšou nevýhodou chladničky, ale možno ich skladovať aj tam, no nevydržia toľko mesiacov.
Dôležitým je aj sucho, ktorému pomôže samotná cirkulácia vzduchu, ale aj správna nádoba.
Zhrnutie - čo je potrebné dodržať
-
tmu
-
teplotu 4 - 7° C
-
vlhkosť 85 - 95 % (ale za to suché miesto)
-
vetranie, sucho (aj skladovanie v čo najširšej otvorenej nádobe, debničke)
-
nasucho odstrániť zeminu a poškodené - náchylné časti
Zdroj titulnej foto: Marco Antonio Victorino (pexels.com)