Ako urobiť dobrý vývar z koreňovej zeleniny

Ako urobiť dobrý vývar z koreňovej zeleniny
Budetepotrebovať:

Ako na to?

Výroba zeleninového vývaru z kuchynských zvyškov je veľmi jednoduchá, nákladovo efektívna a predstavuje absolútne skvelý spôsob, ako znížiť množstvo potravinového odpadu!

Môžete použiť ingrediencie, ktoré už máte k dispozícii, a skutočne naplno využiť bylinky a zvyšky zeleniny, ktoré by inak skončili v koši. Výhody na všetky strany a bonus v podobe skvelého domáceho zeleninového vývaru. Vždy si ho môžete úplne prispôsobiť a už nikdy nebudete musieť chodiť do obchodu a kupovať zeleninový vývar!

Vývar z koreňovej zeleniny je okrem polievky skvelý doplnok do rôznych receptov ako rizoto, cestoviny či rezance. Ako urobiť najlepší vývar z koreňovej zeleniny?

Čo je to zeleninový vývar?

Zeleninový vývar sa varí vo vode zo zeleniny a voňavých byliniek. Tmavšia voda sa pred použitím scedí z pevných látok a často sa používa na dochutenie hlavných jedál alebo ako samotná polievka. Najobľúbenejšou výhodou medzi kuchármi je, že zeleninu ani nemusíte krájať.

Ako uvariť vývar z koreňovej zeleniny

Na začiatok sa pozrite, čo už máte doma. Zhromaždite všetku zeleninu a bylinky. Ideálne sú tymián, rozmarín a petržlen. Zeleninu spolu s bylinkami varte aspoň hodinu, a následne vývar preceďte cez jemné sitko.

Uskladniť ho môžete napríklad v sklenených pohároch v chladničke. V mrazničke zase máte neobmedzené možnosti – využite zásobník na kocky ľadu, uzatvárateľné potravinové vrecká i vzduchotesné nádoby.

Zeleninový vývar v chladničke je najlepšie použiť do troch dní až týždňa od uskladnenia. V mrazničke by sa mal vývar spotrebovať do troch mesiacov. Aj po uplynutí tejto doby sa dá použiť, len nebude až taký dobrý.

 

Najlepšia koreňová zelenina do vývaru

Pravdou je, že do vývaru sa hodí takmer všetko! A to vrátane odrezkov, šupiek, stoniek, listov i končekov. Čo však nikdy nesmie chýbať?

  • Cibuľa dodáva vývaru základnú chuť plnú pikantnosti. Použiť môžete odrezky/konce cibule i šupky, ktoré vývar zafarbia nahnedo.
  • Mrkva slúži na nevyhnutný sladký nádych.
  • Zeler je koreňová zelenina, ktorá pripomína chuť zdravia a nikdy nemôže vývar pokaziť. Pridať môžete akúkoľvek jeho časť.
  • Cesnak uvoľňuje zaujímavé orientálne chute a dopĺňa vývar vitamínmi.

Okrem týchto 4 základných ingrediencií, najlepší vývar z koreňovej zeleniny je ideálne doplniť ingredienciami ako pór, huby, bobkové listy, čierne korenie a zázvor.

Tejto zelenine sa vo vývare vyhnite

Akúkoľvek zeleninu do vývaru pridáte, bude to v poriadku. Každá zelenina má však špecifickú chuť a niektoré kusy sa do vývaru z koreňovej zeleniny mnohým kulinárskym jazykom nehodia. Ide o:

  • horkú zeleninu ako kapustu, brokolicu, karfiol a kel
  • cuketu, ktorá spôsobuje horkosť vývaru
  • škrobovú zeleninu ako repa a zemiaky, ktoré majú tendenciu zakaliť vývar. Ak vám to však nevadí, pokojne pár zemiakov pridajte.
  • červenú repu – má príliš výraznú chuť i farbu

Nech už ste si vybrali akúkoľvek zeleninu, uistite sa, že všetko je pekné a čisté, aby vývar dlho vydržal.

Využitie zeleninového vývaru

Zeleninový vývar môžete použiť v širokej škále rôznych slaných jedál a predjedál. Dá sa použiť namiesto kuracieho, rybieho alebo hovädzieho vývaru ako vegetariánska alternatíva. Namiesto vody ho nalejte napríklad do ryže. Dodá jej bohatú chuť.

Vývar z koreňovej zeleniny chutne obohatí aj dusené jedlá a je skvelým základom na pridávanie ďalších druhov zeleniny, fazule, knedlí, rezancov i cestovín. Dokonca aj pri zapekaní dokáže robiť zázraky! A to nielen v kuchyni, ale aj vo vašom tele. Užite si chladné počasie s touto vitamínovou bombou a posilnite svoj imunitný systém tým najlepším vývarom z koreňovej zeleniny.

Zdroj titulnej fotky: pixabay.com