Skryté tajomstvo uhoriek

Skryté tajomstvo uhoriek

Uhorky sú až z 95 % tvorené vodou a nemajú žiaden tuk, preto sú uhorky jarná potravina, ktorú potrebuje každý organizmus. Patria medzi najobľúbenejšie potraviny na chudnutie, a pritom majú aj príjemnú chuť. Uhorky však v sebe skrývajú oveľa viac! Majú naozaj uhorky vitamíny a minerály, ktoré telu pomáhajú? Prečo sa oplatí jesť uhorky a aká príprava je prospešná nášmu zdraviu?

Ako uhorky konzumovať?

Uhorka má pomerne vysoký podiel minerálnych látok. Jej šupka je najcennejšia, pretože bunkové soli a vitamíny sa nachádzajú práve pod ňou. Pri konzumácii sa teda vyhnite lúpaniu a čisteniu. Je cenným zdrojom draslíka, sodíka, horčíka, síry, kremíka, chlóru a fluóru. Výživová hodnota potravín sa zvyšuje pridaním uhorky do šalátu. S ohľadom na vitamíny a chuť sa najlepšie kombinuje s červenou zeleninou ako je mrkva, paradajka, reďkovka, ale aj taká kapusta alebo tvaroh.

Uhorky vitamíny

Vysoký obsah vitamínu K chráni telo pred oxidačným poškodením a voľnými radikálmi. Funguje tak nielen ako skvelý antioxidant, ale spevňuje kosti a rýchlejšie hojí rany, keďže vitamín K je zodpovedný za zrážanie krvi.

Uhorka obsahuje až 15 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C! Podporuje tak prirodzenú obranyschopnosť organizmu, ale aj udržuje mladistvý vzhľad vašej pokožky. Vitamín B5 zase pomáha telu uvoľňovať energiu z cukrov, škrobov a tukov, a je nevyhnutný na syntézu mastných kyselín a cholesterolu. Konzumácia uhoriek podporuje činnosť nadobličiek a nervový systém.

Minerálne látky v uhorkách

Uhorka obsahuje 65 % alkalických a 35 % kyselinotvorných minerálov. Vďaka tejto rovnováhe minerálov je uhorka prírodný liek. Udržuje zásaditosť krvi a je to prírodné silné diuretikum, ktoré podporuje tok moču.

Uhorky sú prírodný zdroj draslíka pre ľudské telo. Spolu s vysokým množstvom tekutín je uhorka zázrak prírody na zdržanie zdravého krvného tlaku. Ideálne sa hodí na desiatu pri športe či do školy, keďže draslík zodpovedá za svalové kontrakcie a nervové procesy v tele.

Túžite po večnej mladosti? Meď v uhorkách pomáha produkovať kolagén dôležitý pre oči, pokožku a kosti. Tento zelený zázrak je tiež bohatý na mangán, horčík a pomáha udržovať zdravú hladinu cukru v krvi.

Konzumovať uhorky denne?

Čo sa stane s vaším telom, ak by ste sa dlhodobo rozhodli zaradiť uhorky do vášho denného jedálnička? Nízky obsah kalórií a vysoký obsah dôležitých vitamínov a minerálov môže viesť k mnohým potenciálnym zdravotným prínosom vrátane zníženia hmotnosti, vyváženej hydratácie, pravidelnosti trávenia a nižšej hladiny cukru v krvi.

Môžete však zjesť príliš veľa uhoriek? Vysoký obsah vitamínu K v uhorkách by pri nadmernom množstve konzumácie mohol ovplyvniť zrážanie krvi. Ľudia, ktorí užívajú warfarín alebo podobné lieky na riedenie krvi, by nemali prudko alebo náhle zvýšiť príjem uhorky bez konzultácie s lekárom.

Liečivé tajomstvá uhoriek v medicíne

Prehnali ste to včera s alkoholom? Uhorka je ľudový liek na silnú opicu. Máte problémy s trávením alebo ste sa prejedli? Nie nadarmo sa na veľkých oslavách vždy podávajú uhorkové šaláty. Uhorka odstraňuje zápchu, upravuje prekyslenie organizmu, ale aj žalúdočné a dvanástnikové vredy. Prináša okamžitú úľavu pri pálení záhy, zastavuje nevoľnosť a zvracanie takmer okamžite.

V prípade dehydratácie je uhorka skvelý liek na nerovnováhu elektrolytov. Pri poruchách močovodu zase zvyšuje prietok moču a je užitočná pri rozpúšťaní štrku v močových cestách, kde znižuje kyslosť moču.

Uhorky ako vitamíny pre krásu

Hovorí sa, že oči sú vchod do duše. Možno preto sa ženy od nepamäti starali o krásu svojich očí. Uhorky obsahujú špeciálnu zložku, ktorá pomáha znižovať opuchy okolo očí alebo vačky pod očami. Nastrúhaná uhorka je to najlepšie tonikum na pleť i oči. Jej pravidelné používanie zabraňuje vzniku pupienkov, čiernych bodiek, vrások a suchosti tváre.