Zeleninový vývar s tofu

-
zelenina na vyvarenie (pokojne aj stará zelenina alebo zeleninové šupky)
-
korenie
-
voda/vriaca voda
-
tofu
Ako na to?
-
Čerstvú zeleninu rozhodne netreba šúpať, len poriadne umyť, vykefičkovať. Na vývar však vieme použiť aj staršie zeleninky či samotné šupky, ak zostali ako odpad z iného pokrmu.
-
Umytú zeleninu vložíme do vriacej vody alebo ju vriacou vodou zalejeme.
-
Posolíme a povaríme aspoň dve hodiny. Podľa niektorých francúzskych receptov sa s vývarom neponáhľa a varí aj tri dni.
-
Celý vývar scedíme, najmä, ak sme použili šupky. Ak máme kúsky zeleniny, ktoré sa dajú servírovať, tie sa napríklad dajú použiť do iných jedál (pomazánok a pod.,keďže budú zrejme hodne rozvarené).
-
Do taniera s vývarom ešte pridáme nakrájané tofu, prípadne nejakú čerstvú zeleninu, ktorú môžeme trošku povariť zvlášť, aby bola ešte chrumkavá.
-
Na záver treba niečím polievku ochutiť - podľa zvyku či chuti, korením, aké používate.