Vianočná kapustnica

Vianočná kapustnica
Budetepotrebovať:
  • 1 cibuľa 

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 PL rastlinného oleja

  • 450 g kyslej kapusty

  • 1 mrkva

  • 1 paštrnák

  • 2 zemiaky

  • 180 g nakrájaných paradajok

  • 1 bobkový list

  • 1 ČL sušeného tymiánu

  • 1 ČL papriky

  • Soľ a korenie podľa chuti

  • 1,5 litra kuracieho alebo zeleninového vývaru

  • 240 ml suchého bieleho vína

  • 240 ml kyslej smotany

Voliteľné

  • petržlenová vňať na ozdobu

  • klobása

  • sušené hríby

  • sušené slivky

Ako na to?

  1. Vo veľkom hrnci na strednom ohni zohrejeme olej. Pridáme nasekanú cibuľu a pretlačíme cesnak. Restujeme, kým cibuľa nebude priehľadná.

  2. Ak sme si vybrali voliteľné prísady, do hrnca pridáme nakrájanú klobásu a povaríme. Sušené hríby alebo sušené slivky pridávame až neskôr.

  3. Vmiešame kyslú kapustu, nastrúhanú mrkvu a nastrúhaný paštrnák. Varíme, kým zeleniny zmäknú.

  4. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, nakrájané paradajky, bobkový list, sušený tymián, papriku, soľ a korenie. Dobre premiešame.

  5. Zalejeme kuracím alebo zeleninovým vývarom a bielym vínom. Ak chceme, pridáme huby alebo slivky. Polievku privedieme do varu a potom znížime teplotu. Varíme na slabom ohni asi 30 – 40 minút, prípadne kým zemiaky nezmäknú.

  6. Podľa chuti pridáme korenie. Pred podávaním vyberieme bobkový list.

  7. Teplú kapustnicu naservírujeme do tanierov a môžeme doplniť kúskom kyslej smotany a posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.