Vianočná kapustnica
![Vianočná kapustnica Vianočná kapustnica](https://www.vitazel.sk/uploads/blog/prod-iluster-3-2.png)
-
1 cibuľa
-
2 strúčiky cesnaku
-
1 PL rastlinného oleja
-
450 g kyslej kapusty
-
1 mrkva
-
1 paštrnák
-
2 zemiaky
-
180 g nakrájaných paradajok
-
1 bobkový list
-
1 ČL sušeného tymiánu
-
1 ČL papriky
-
Soľ a korenie podľa chuti
-
1,5 litra kuracieho alebo zeleninového vývaru
-
240 ml suchého bieleho vína
-
240 ml kyslej smotany
Voliteľné
-
petržlenová vňať na ozdobu
-
klobása
-
sušené hríby
-
sušené slivky
Ako na to?
-
Vo veľkom hrnci na strednom ohni zohrejeme olej. Pridáme nasekanú cibuľu a pretlačíme cesnak. Restujeme, kým cibuľa nebude priehľadná.
-
Ak sme si vybrali voliteľné prísady, do hrnca pridáme nakrájanú klobásu a povaríme. Sušené hríby alebo sušené slivky pridávame až neskôr.
-
Vmiešame kyslú kapustu, nastrúhanú mrkvu a nastrúhaný paštrnák. Varíme, kým zeleniny zmäknú.
-
Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, nakrájané paradajky, bobkový list, sušený tymián, papriku, soľ a korenie. Dobre premiešame.
-
Zalejeme kuracím alebo zeleninovým vývarom a bielym vínom. Ak chceme, pridáme huby alebo slivky. Polievku privedieme do varu a potom znížime teplotu. Varíme na slabom ohni asi 30 – 40 minút, prípadne kým zemiaky nezmäknú.
-
Podľa chuti pridáme korenie. Pred podávaním vyberieme bobkový list.
-
Teplú kapustnicu naservírujeme do tanierov a môžeme doplniť kúskom kyslej smotany a posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.