Tradičné jedlá, ktoré nemôžu chýbať na vianočnom stole

Tradičné jedlá, ktoré nemôžu chýbať na vianočnom stole
Budetepotrebovať:

Ako na to?

Vianočná kapustnica

Azda najtradičnejšým jedlom na štedrovečernom stole je kapustnica. Polievka z kvasenej kapusty, ktorú určite poznajú všetci na Slovensku, ale aj mnohí z blízkeho okolia. Má však predsa niekoľko prevedení, ktoré odlišujú regióny a náboženské zvyky. 

Najbežnejšie suroviny:

  • cibuľa
  • kyslá kapusta
  • zemiaky
  • mletá paprika
  • soľ
  • čierne korenie
  • bobkový list

Do osmaženej cibuľky pridáme mletú papriku, korenie a bobkový list. Ďalej kyslú kapustu, ktorú následne zalejeme a varíme približne dve hodiny. Zemiaky môžeme uvariť zvlášť alebo si načasovať varenie v kapustnici tak, aby sa v nej nerozvarili.

Kyslá polievka sa niekedy zalieva mliekom, aby bola viacej krémovejšia. Zahusťuje sa zemiakmi a môže sa dochutiť pridaním cesnaku po usmažení cibule. Podľa chuti či zvyku sa pridávajú ešte huby či slivky, niekde zas obľubujú halušky z jednoduchého cesta. Mnohé regióny majú obľúbené pridávať rôzne mäso a mäsové výrobky, najmä párky a klobásy. Do pôstnej kapustnice, ktorá je typická pre katolíkov, nepatrí zas žiadne mäso.

Mierne kapustová (vždy nemusí) býva aj mačanka - hubová kyslá polievka, ktorá je tradičná pre Šariš. Ďalšími tradičnými polievkami sú hŕstková polievka, kyslá šošovicová, prípadne fazuľová polievka. Ich súčasťou teda bývajú najmä strukoviny, čo je odraz historického vývoja. V domácnostiach sa kedysi varilo prevažne z nich, kým k nám nedocestovali iné plody z ďalekého zahraničia.

Zemiakový šalát

Na štedrovečernom stole nesmie chýbať ryba. K rôznym druhom a variantám rybacieho mäsa patrí zemiakový šalát. Opäť aj pri zemiakovom šaláte nájdeme drobné rozdiely, každý si doň pridá to, čo mu chutí. Základom sú však zemiaky - ideálne druh, ktorý je šalátový. Je dobré variť ich v šupke a potom vychladnuté ošúpať. Môžete ich nakrájať na hranolčeky alebo malé kocky, najľahšie to však ide s pretláčadlom na zemiaky.

Ďalšie suroviny:

  • cibuľka
  • kyslé uhorky
  • vajíčka
  • šunka, prípadne rôzne mäsové výrobky
  • kukurica
  • hrach
  • mrkva
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • ocot

Všetky tieto suroviny sa nakrájajú nadrobno a zamiešajú so zemiakmi. Mrkvu aj vajíčka je potrebné uvariť. Do zemiakového šalátu možno pridať koreniny a bylinky, kto má odvahu, môže skúsiť skombinovať aj rôzne ďalšie druhy koreňovej zeleniny, napríklad varený zeler či cviklu. 

Ďalej si pripravíme na šalát zálievku, a to slanú octovú vodu, ktorú necháme zovrieť a hneď na to zalejeme celú zmes nakrájaných surovín. Zaliať možno aj šťavou zo zaváraných uhoriek, prípadne octovým vývarom.

Finálny šmrnc dodá zemiakovému šalátu lahodná majonéza. Variantom je aj tatárska omáčka alebo len dochutený okorenený biely jogurt či smotana na šľahanie. Ak šalát zalievame kyslejším zálevom, majonézu musíme viac kontrolovať, aby vo výsledku bola kyslá menej.

Suroviny na majonézu:

  • horčica
  • žĺtka
  • soľ
  • korenie
  • olej

Všetky tieto suroviny miešame, až kým nedostaneme hustotu, ktorú potrebujeme.


Cesnakové oblátky

Klasické oblátky pozná každý. Nie všade však poznajú kedysi tradičnejšiu zvyklosť, a to natieranie oblátok cesnakom. Nacesnakové sladké oblátky sa jedia s medom aj orechmi. Môžu byť aj zo slaného cesta, ktoré sa robí syrové či bryndzové. Pokojne môžete pridať cesnak už tam. Len treba dávať pozor, aby sa nepripiekol.

Suroviny na cesnakové oblátky so syrom: 

  • 1 kg hladkej múky
  • 60 g masla
  • 20 dkg syru
  • sušený cesnak
  • 1 l vody
  • 2 vajcia
  • 2 lyž soli
  • 1 lyž rasce
  • 3 lyž oleja

Syr a maslo zalejeme pol litrom horúcej vody, potom pridáme ostatné suroviny a zmiešame. Zrieďujeme ho potom vlažnou vodou, kým nebude o trošku redšie ako palacinkové cesto. Necháme odstáť ideálne cez noc v chladničke. Môže stať, že po odstátí bude treba znova pridať vodu. Treba vyskúšať prvú oblátku, ako sa zapečie a zariadiť sa podľa toho.

Dobrú chuť!