Tekvicové vafle

-
1 polovica tekvice
-
360 g polohrubej múky
-
4 vajcia
-
320 ml mlieka (cmaru/acidka)
-
2 PL prášku do pečiva
-
4 PL trstinového cukru
-
4 PL rastlinného oleja
-
štipka sódy bikarbóny
-
štipka soli
-
80 g rozpusteného masla
-
na dozdobenie šľahačka, mletá škorica, ovocie
Ako na to?
-
Tekvicu umyjeme a nakrájame na stredne veľké kúsky. Dáme uvariť do mäkka v obyčajnom alebo tlakovom hrnci. Po uvarení necháme vychladnúť.
-
Pripravíme si a predhrejeme vafľovač.
-
Preosejeme do misky suché ingrediencie - múku, sódu a prášok do pečiva. Pridáme soľ a korenie.
-
Oddelíme žĺtka a bielka. Žĺtky vyšľaháme vo veľkej mise spolu s mliekom/cmarom a maslom. Pridáme aj potrebnú časť tekvice, ktorú rozmagáme, aby bolo cesto homogénne.
-
Primiešame mix suchých prísad. Podľa konzistencie cesta prilejeme mlieko alebo pridáme múku.
-
Vaflovač môžete pre lepšie vyberanie vaflí natrieť olejom.
-
V samostatnej miske vyšľaháme bielka do husta. Pred zapekaním cesta zmiešame bielkovú hmotu a zvyšné cesto. Malo by byť dobre premiešané a následne rýchlo zapečené.
-
Malou žufankou alebo lyžicou rovnomerne nalejeme cesto na vaflovač, prípadne rozotrieme. Pečieme podľa konkrétneho typu vafľovača.
-
Hotovú vafľu presunieme ideálne na teplé miesto. Celý proces opakujeme až do minutia cesta.
-
Podávame dozdobené šľahačkou a posypané škoricou. Pre tých, ktorí sa neboja kombinácií rôznych chutí, je super voľba čerstvé kyselkavé ovocie. Dobrú chuť!