Tekvicové vafle

Tekvicové vafle
Budetepotrebovať:
  • 1 polovica tekvice 

  • 360 g polohrubej múky

  • 4 vajcia

  • 320 ml mlieka (cmaru/acidka)

  • 2 PL prášku do pečiva

  • 4 PL trstinového cukru

  • 4 PL rastlinného oleja

  • štipka sódy bikarbóny

  • štipka soli 

  • 80 g rozpusteného masla

  • na dozdobenie šľahačka, mletá škorica, ovocie

Ako na to?

  1. Tekvicu umyjeme a nakrájame na stredne veľké kúsky. Dáme uvariť do mäkka v obyčajnom alebo tlakovom hrnci. Po uvarení necháme vychladnúť. 

  2. Pripravíme si a predhrejeme vafľovač.

  3. Preosejeme do misky suché ingrediencie - múku, sódu a prášok do pečiva. Pridáme  soľ a korenie. 

  4. Oddelíme žĺtka a bielka. Žĺtky vyšľaháme vo veľkej mise spolu s mliekom/cmarom a maslom. Pridáme aj potrebnú časť tekvice, ktorú rozmagáme, aby bolo cesto homogénne.

  5. Primiešame mix suchých prísad. Podľa konzistencie cesta prilejeme mlieko alebo pridáme múku.

  6. Vaflovač môžete pre lepšie vyberanie vaflí natrieť olejom.

  7. V samostatnej miske vyšľaháme bielka do husta. Pred zapekaním cesta zmiešame bielkovú hmotu a zvyšné cesto. Malo by byť dobre premiešané a následne rýchlo zapečené.

  8. Malou žufankou alebo lyžicou rovnomerne nalejeme cesto na vaflovač, prípadne rozotrieme. Pečieme podľa konkrétneho typu vafľovača.

  9. Hotovú vafľu presunieme ideálne na teplé miesto. Celý proces opakujeme až do minutia cesta. 

  10. Podávame dozdobené šľahačkou a posypané škoricou. Pre tých, ktorí sa neboja kombinácií rôznych chutí, je super voľba čerstvé kyselkavé ovocie. Dobrú chuť!