Tekvicová pomazánka

-
300 g tekvice (napr. hokkaido)
-
80 g slnečnicových a tekvicových semienok
-
2 strúčiky cesnaku
-
1 malá paprika
-
1 PL olivového oleja
-
citrónová šťava
-
soľ
-
korenie
-
bylinky (napr. tymián, oregano, bazalka)
Ako na to?
-
Tekvicu nakrájame na stredne veľké kusy a dáme na paru do tlakového alebo obyčajného hrnca približne na tri až štyri minútky. (Nemusí zmäknúť úplne.)
-
Potom tekvicu vyberieme a rozmixujeme alebo ju ešte spolu s ďalšími ingredienciami necháme osmahnúť (treba ju potom rozkrájať viac).
-
Na panvici osmažíme v olivovom oleji semienka a nadrobno nakrájaný cesnak, nakrájanú papriku, príp. aj cibuľku a tekvicu.
-
Ak už začnete cítiť vôňu cesnaku či semienok, po chvíli bude čas dať panvičku z ohňa dole.
-
Pripravíme si mixér a až bude osmahnutá zmes trošku odstáta, všetko v ňom zmiešame. Pridáme ešte citrónovú šťavu a koreniny.
-
Ak by bola zmes veľmi hustá, vyrieši to voda, prípade ešte šťava z citróna. Na zahustenie môžete skúsiť uvariť a rozmixovať cícer, prípadne pridať mixnuté semiačka či tahini.
-
Chutnú tekvicovú pomazánku podávame k čerstvému alebo suchému či opečenému pečivu, topinkám alebo ju využijeme ako dip k zelenine. Dozdobíme bylinkami a tekvicovými semienkami. Dobrú chuť!