Tekvicová pomazánka

Tekvicová pomazánka
Budetepotrebovať:
  • 300 g tekvice (napr. hokkaido)

  • 80 g slnečnicových a tekvicových semienok

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 malá paprika

  • 1 PL olivového oleja

  • citrónová šťava

  • soľ

  • korenie

  • bylinky (napr. tymián, oregano, bazalka)

Ako na to?

  1. Tekvicu nakrájame na stredne veľké kusy a dáme na paru do tlakového alebo obyčajného hrnca približne na tri až štyri minútky. (Nemusí zmäknúť úplne.)

  2. Potom tekvicu vyberieme a rozmixujeme alebo ju ešte spolu s ďalšími ingredienciami necháme osmahnúť (treba ju potom rozkrájať viac).

  3. Na panvici osmažíme v olivovom oleji semienka a nadrobno nakrájaný cesnak, nakrájanú papriku, príp. aj cibuľku a tekvicu. 

  4. Ak už začnete cítiť vôňu cesnaku či semienok, po chvíli bude čas dať panvičku z ohňa dole. 

  5. Pripravíme si mixér a až bude osmahnutá zmes trošku odstáta, všetko v ňom zmiešame. Pridáme ešte citrónovú šťavu a koreniny. 

  6. Ak by bola zmes veľmi hustá, vyrieši to voda, prípade ešte šťava z citróna. Na zahustenie môžete skúsiť uvariť a rozmixovať cícer, prípadne pridať mixnuté semiačka či tahini.

  7. Chutnú tekvicovú pomazánku podávame k čerstvému alebo suchému či opečenému pečivu, topinkám alebo ju využijeme ako dip k zelenine. Dozdobíme bylinkami a tekvicovými semienkami. Dobrú chuť!