Slaná granola - alternatíva k chipsom

Slaná granola - alternatíva k chipsom
Budetepotrebovať:
  • 5 PL olivového oleja

  • 300 g ovsených vločiek

  • 1 cesnak

  • 1 cibuľu

  • ½ PL mletej sušenej papriky (štipľavosť podľa chuti)

  • 30 g sušených čučoriedok

  • ½ ČL soli

  • štipku mletého korenia

  • 2 PL javorového sirupu

  • 50 g pekanových orechov

  • 50 g arašidov

  • 50 g slnečnicových semiačok

  • 50 g tekvicových semiačok

  • 25 g ľanových semienok

Ako na to?

  1. Predhrejeme si rúru na 180 stupňov. 

  2. Plech zalejeme olivovým olejom, pridáme vločky, koreniny, soľ a mletú papriku. Premiešame aj s javorovým sirupom a dáme piecť asi na 10 minutiek.

  3. Následne premiešame zmes a pečieme ďalej.

  4. Nasekáme si zatiaľ oriešky, očistený cesnak a cibuľu.

  5. Po ďalších 10 minútach premiešame vločky tiež a podľa zváženia môžeme znížiť stupne. Pridáme oriešky, semiačka a cesnak s cibuľkou.

  6. Pečieme a po 10 minútkach skontrolujeme a premiešame opäť. Ak máte na rúre možnosť sušenia, môžete ju využiť.

  7. Postupne by malo byť už všetko usušené a upečené. 

  8. Po vybratí granoly ju necháme rozprestretú vychladnúť a primiešame aj sušené čučoriedky.

  9. Potom zostáva už len granolu naservírovať do misky. Dobrú chuť!

TIP: Ak sa vám nedarí dosiahnuť chrumkavosť cibuľky a cesnaku, skúste ich osmažiť na panvičke. Najlepšie zvlášť cibuľku a zvlášť cesnak - do zlatistej farby. Nedávame priveľa oleja, aby sa ľahšie vyschli. Cesnak preložíme na papierovú utierku. Mal by sa vyschnúť lahšie ako cibuľka, preto je lepšie ich robiť zvlášť a cibuľu potom vysušiť s pomocou sušičky alebo rúry a programov na sušenie. Prípadne môžete oba postupy skombinovať a po osmažení zapiecť cibuľku s vločkami (v ďalšom kroku). Ak by bolo potrebné, tak aj cesnak, ale pridajte ich k pečeniu až na záver.

Ak by ste si netrúfali zasa na pečenie orieškov a semiačok, ľahko ich osmažíme (bez oleja) na miernom ohni. Veľké orechy môžeme pokojne pokrájať na menšie časti. Chce to chvíľku trpezlivosti, ale po čase začnú semiačka pukať, vtedy sa už pomaly môže oheň vypínať. Následne len zmiešame s upečenými ingredienciami.