Rady, ako pripraviť najlepšiu kyslú kapustu

Rady, ako pripraviť najlepšiu kyslú kapustu
Budetepotrebovať:
  • Na prípravu čerstvej kyslej kapusty si vyberte kapustu z ekologického poľnohospodárstva. Kvasenie prebieha prirodzene vďaka baktériám obsiahnutým v listoch, preto je dôležité, aby sa nepoužívali žiadne chemikálie.
  • Na prípravu kyslej kapusty sa zvyčajne používa biela kapusta, ale môžete použiť aj červenú alebo hlávkovú kapustu.
  • Na správne kvasenie musí byť kapusta úplne ponorená vo vode a nesmie prísť do kontaktu so vzduchom.
  • Soľ je dôležitá pre kvasenie a na zabránenie množenia negatívnych baktérií, zatiaľ čo podporuje množenie dobrých mikroorganizmov, ako sú laktobacily.
  • Kyslú kapustu uskladňujte v chladničke vo vzduchotesnej nádobe a po otvorení ju spotrebujte do jedného týždňa.

Ako na to?

Aké mýty o kyslej kapuste sa vo vašej domácnosti šíria najčastejšie? Neverte im! Kyslá kapusta sa dá pripraviť aj rýchlo a úplne jednoducho. Stačí si počkať na čas kvasenia. Kyslú kapustu potom môžete použiť k jesenným jedlám, ktorých základom sú klobásy, hurky či párky. Obohaťte svoju kuchyňu dokonalým bavorským štýlom. Prečítajte si teda, ako pripraviť kyslú kapustu v niekoľkých jednoduchých krokoch.

Kyslá kapusta je rýchla a jednoduchá na prípravu. Do kvasenej kapusty stačí pridať jemnú soľ a po príprave ju môžete použiť ako prílohu k rôznym jedlám, ktorých základom je varené mäso, klobásky, či bravčové stehná. Kvasená kyslá chuť kapusty totiž najviac vynikne v kombinácii s mastnými jedlami. Ako kyslú kapustu pripraviť na rôzne spôsoby?

Ako vyrobiť kyslú kapustu bez kvasenia

Bielu kapustu nakrájajte, rozdeľte ju na štyri časti tak, že odstránite jadro a vonkajšie listy. Ostrým nožom kapustu nakrájajte na tenké pásiky a dobre ju umyte v studenej vode. Potom je vhodné kapustu prepasírovať, alebo ju aspoň osušte čistou kuchynskou utierkou. Následne vložte kapustu do hlinenej nádoby a pridajte:

  • 3 bobule borievky
  • 3-4 bobkové listy
  • 1 čajovú lyžičku rasce
  • soľ (na uľahčenie procesu kvasenia)

Nádobu dobre uzavrite pergamenovým alebo iným tvrdším papierom a povrázkom, aby sa do nej nedostal vzduch. Použiť môžete aj potravinovú fóliu so závažím, ako napr. tanier. Aby bolo kvasenie kyslej kapusty stopercentné, musí byť kapusta úplne ponorená v náleve.

Nádobu umiestnite na chladné miesto mimo dosahu svetla na 1 mesiac. Počas tohto obdobia kapusta prejde prirodzeným procesom kvasenia. Po dokončení ju dlho umývajte pod tečúcou vodou, a potom ju môžete konzumovať. V surovom stave podporí vaše trávenie, ale môžete si ju tiež uvariť na panvici. Ideálne sú kapustové polievky, koložvárska kapusta s ryžou alebo iné kulinárske vychytávky. Ak kyslú kapustu využijete nie ako hlavné jedlo, ale prílohu, hodí sa ideálne k mäsu a mastným výrobkom. Čo tak skúsiť starý anglický recept a pripraviť si sendvič plnený kapustou?

Rýchla príprava – varená kyslá kapusta bez fermentácie

Nechce sa vám čakať mesiac na kvasenú kapustu a chcete si na nej pochutiť hneď? Vyhnite sa procesu kvasenia úplne jednoduchým spôsobom – varením.

Kapustu rozrežte, odstráňte jadro a vonkajšie listy a nakrájajte ju na pásiky. Namočte ju do studenej vody aspoň na 30 minút, a následne osušte utierkou. Vložte ju do hrnca a pridajte:

  • cibuľu
  • extra panenský olivový olej
  • kocky slaniny alebo iného mastného mäsa

Všetko počas varenia postupne miešajte. Kapusta je najlepšia, keď sa pekne podusí. Na dusenie používame ocot alebo biele víno. Ak je kapusta príliš suchá, pridajte trošku vody.

Kyslá kapusta v konzerve

Rýchla moderná doba nám občas nedáva priestor na dlhé niekoľkohodinové varenie. To ale neznamená, že si nemôžete pochutiť na dobrom domácom jedle. Kyslá kapusta v konzerve je ihneď pripravená na použitie a vy ju môžete použiť na super rýchle recepty.

Kapusta v konzerve je už predvarená, preto sa pripravuje naozaj jednoducho. Stačí ju zbaviť tekutiny a prepláchnuť. Chcete čo najviac zachovať jej kyslosť? Nechajte jej trošku vlastnej šťavy. Naopak, pre zníženie kyslosti ju môžete rozmixovať s troškou vody, s vývarom alebo s bielym vínom. Kyslú kapustu opečte na oleji s cibuľkou a počkajte, kým sa všetka tekutina odparí. Potom pridajte trošku soli a kapusta je hotová! Fantázie sa medze nekladú. Máte naponáhlo? Hoďte kapustu na chleba s horčicou a výborné jedlo máte na tanieri. Použiť môžete aj tisícky starých slovenských receptov z kyslej kapusty.

Zdroj titulnej fotky: pixabay.com