Pizza paradajkové paličky

Pizza paradajkové paličky
Budetepotrebovať:

Čo budeme potrebovať

Cesto

  • 300 ml vlažnej vody

  • 500 g hladkej múky

  • 100 ml rastlinného oleja 

  • 40 g droždia/kvasníc

  • 20 g cukru

  • 1 lyžička soli

  • olivový olej

  • 6 strúčkov cesnaku

Plnka

  • Paradajky

  • Syr

  • Šunka

  • Oregano, príp. iné bylinky a korenie

Ako na to?

  1. Zoberieme si dostatočne veľkú misu, do ktorej  rozdrobíme kvasnice a pridáme ďalšie ingrediencie okrem cesnaku. Vypracujeme cesto a necháme ho dostatočne vykysnúť, približne 30 minút. Rozohrejeme si rúru na 180 °C. 

  2. Pripravíme si plnku, ktorou natrieme cesto. Treba dať pozor na to, aby v nej neboli žiadne väčšie časti. Jednoducho treba všetky prísady pokrájať, pomágať  a premiešať, prípadne prevariť. Môžete si pomôcť receptom na pizza omáčku. 

  3. Ochutíme si náplň podľa svojich preferencii a ak by nebola hmota dostatočne tuhá, pridáme lecitín.

  4. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme a rozdelíme v polovici (treba dať pozor, aby to veľkostne vyšlo na paličky dlhé asi 10 cm). Môžeme ho rozdeliť ešte pred rozvaľkaním a vypracovať na dva rovnaké pláty. Jednu polovicu cesta natrieme plnkou a potom ju preložíme druhou polovicou (ako pláty torty). 

  5. Celok opatrne rozdelíme na tenké obdĺžniky s hrúbkou asi 3 cm. Pomaly ich po jednom zatočíme a vložíme na plech. Niekedy pomôže aj zatáčanie až na plechu, aby sa tyčinky veľmi nerozpadli. 

  6. Ak máme plech vyplnený,  tyčinky z vrchu trochu natrieme olejom. Vložíme do trúby a pečieme na 180 °C asi po 15 minút. Roztlačíme cesnak a zmiešame s olivovým olejom, čím potom tyčinky potrieme. Necháme ešte piecť pár minút na silnejších stupňoch až kým nechytia zlatistú farbu.

TIP: Ak máte radi iné pizza príchute, nie je problém dostať do paličiek ani tie. Treba len jediné, dobre všetko rozmágať, prípadne na veľmi drobno nakrájať. Napríklad ako keď sa plnia fornetti.