Pizza paradajkové paličky

Čo budeme potrebovať
Cesto
-
300 ml vlažnej vody
-
500 g hladkej múky
-
100 ml rastlinného oleja
-
40 g droždia/kvasníc
-
20 g cukru
-
1 lyžička soli
-
olivový olej
-
6 strúčkov cesnaku
Plnka
-
Paradajky
-
Syr
-
Šunka
-
Oregano, príp. iné bylinky a korenie
Ako na to?
-
Zoberieme si dostatočne veľkú misu, do ktorej rozdrobíme kvasnice a pridáme ďalšie ingrediencie okrem cesnaku. Vypracujeme cesto a necháme ho dostatočne vykysnúť, približne 30 minút. Rozohrejeme si rúru na 180 °C.
-
Pripravíme si plnku, ktorou natrieme cesto. Treba dať pozor na to, aby v nej neboli žiadne väčšie časti. Jednoducho treba všetky prísady pokrájať, pomágať a premiešať, prípadne prevariť. Môžete si pomôcť receptom na pizza omáčku.
-
Ochutíme si náplň podľa svojich preferencii a ak by nebola hmota dostatočne tuhá, pridáme lecitín.
-
Po vykysnutí cesto rozvaľkáme a rozdelíme v polovici (treba dať pozor, aby to veľkostne vyšlo na paličky dlhé asi 10 cm). Môžeme ho rozdeliť ešte pred rozvaľkaním a vypracovať na dva rovnaké pláty. Jednu polovicu cesta natrieme plnkou a potom ju preložíme druhou polovicou (ako pláty torty).
-
Celok opatrne rozdelíme na tenké obdĺžniky s hrúbkou asi 3 cm. Pomaly ich po jednom zatočíme a vložíme na plech. Niekedy pomôže aj zatáčanie až na plechu, aby sa tyčinky veľmi nerozpadli.
-
Ak máme plech vyplnený, tyčinky z vrchu trochu natrieme olejom. Vložíme do trúby a pečieme na 180 °C asi po 15 minút. Roztlačíme cesnak a zmiešame s olivovým olejom, čím potom tyčinky potrieme. Necháme ešte piecť pár minút na silnejších stupňoch až kým nechytia zlatistú farbu.
TIP: Ak máte radi iné pizza príchute, nie je problém dostať do paličiek ani tie. Treba len jediné, dobre všetko rozmágať, prípadne na veľmi drobno nakrájať. Napríklad ako keď sa plnia fornetti.