Ovocná galetka
300 g čučoriedok
300 g malín
300 g jahôd
220 g múky
140 g masla
120 g cukru
1 vajce
soľ
citrónová šťava
kukuričný škrob
studená voda
vajíčko na potretie
Ako na to?
-
V miske zmiešame múku, cukor a soľ. Pridáme jemne zmäknuté maslo a vajíčko. Cesto by malo byť pevnejšie, ale ak je priveľmi husté, pridáme trochu vody po lyžiciach.
-
Vymiesime cesto a spojíme do hladkého celku. Zabalíme do fólie a dáme vychladnúť do chladničky na 30 minút.
-
Predhrejeme si rúru na 190 °C a plech vyložíme papierom na pečenie.
-
Kým cesto chladne, pripravíme si ovocnú plnku. Ovocie očistíme, prípadne aj nakrájame na rovnaké kúsky. V miske zmiešame čerstvé ovocie, cukor, kukuričný škrob, citrónovú šťavu a štipku soli. Ovocie jemne premiešame, kým nie je rovnomerne potiahnuté zmesou cukru a kukuričného škrobu.
-
Vychladnuté cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske ho vyvaľkáme do kruhu. Mal by mať hrúbku približne 3 milimetre a šírku dostatočne veľkú na to, aby vedel skraja upevniť ovocnú časť (asi 5 cm).
-
Prenesieme vyvaľkané cesto opatrne na plech a až tu ho naplníme ovocím. Skraja cesto preklopíme navrch na ovocie.
-
Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom.
-
Galetku pečieme v predhriatej rúre asi 30-35 minút alebo kým nie je kôrka zlatohnedá a ovocie uvarené.
-
Dobrú chuť!