Ovocná galetka

Ovocná galetka
Budetepotrebovať:

300 g čučoriedok

300 g malín

300 g jahôd

220 g múky 

140 g masla

120 g cukru

1 vajce

soľ

citrónová šťava

kukuričný škrob

studená voda

vajíčko na potretie

 

Ako na to?

  1. V miske zmiešame múku, cukor a soľ. Pridáme jemne zmäknuté maslo a vajíčko. Cesto by malo byť pevnejšie, ale ak je priveľmi husté, pridáme trochu vody po lyžiciach.

  2. Vymiesime cesto a spojíme do hladkého celku. Zabalíme do fólie a dáme vychladnúť do chladničky na 30 minút. 

  3. Predhrejeme si rúru na 190 °C a plech vyložíme papierom na pečenie.

  4. Kým cesto chladne, pripravíme si ovocnú plnku. Ovocie očistíme, prípadne aj nakrájame na rovnaké kúsky. V miske zmiešame čerstvé ovocie, cukor, kukuričný škrob, citrónovú šťavu a štipku soli. Ovocie jemne premiešame, kým nie je rovnomerne potiahnuté zmesou cukru a kukuričného škrobu.

  5. Vychladnuté cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske ho vyvaľkáme do kruhu. Mal by mať hrúbku približne 3 milimetre a šírku dostatočne veľkú na to, aby vedel skraja upevniť ovocnú časť (asi 5 cm).

  6. Prenesieme vyvaľkané cesto opatrne na plech a až tu ho naplníme ovocím. Skraja cesto preklopíme navrch na ovocie.

  7. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom.

  8. Galetku pečieme v predhriatej rúre asi 30-35 minút alebo kým nie je kôrka zlatohnedá a ovocie uvarené.

  9. Dobrú chuť!