Mrkvový koláč

Mrkvový koláč
Budetepotrebovať:

250 g mrkvy

100 g hrubej múky, prípadne môžete časť z toho dať tekvicovú múku

80 g strúhanky

100 ml mlieka

3 vajcia

120 g práškového cukru (alebo 60 g stévie, 60 g melasy)

200 ml sladkej smotany

100 g orieškov, napríklad mandlí

200 g lekváru, najlepšie kyselšieho

1 citrón

1 balíček prášku do pečiva

Ako na to?

  1. Mrkvu umyjeme a očistíme, dáme variť do mlieka. Buď v celku, alebo nakrájanú.

  2. Uvarenú mrkvu rozmixujeme, prípadne nastrúhame. Necháme odstáť.  r

  3. Žĺtky zmiešame so sladidlami, pridáme citrónovú šťavu a môžeme aj trochu postrúhanej citrónovej kôry. Tip: Ako sladidlo môžete ešte použiť aj naložené pokrájané datle do šťavy z citrusov. Ak to jemne zohrejete a datle zmäknú, pridajte ich do časti s mokrými surovinami.

  4. Z bielok spravíme sneh, keďže ho hneď nepoužijeme, necháme ho počkať v chladničke.

  5. Zmiešame obe pripravené hmoty - žĺtkovú s mrkvou.

  6. Pridáme suché ingrediencie - strúhanku, múku a prášok do pečiva.

  7. Ako posledný pridáme sneh a opatrne, ale rýchlo ho vmiešame do cesta.

  8. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie. Približne na 180° C asi 20- 25 minút.

  9. Upečené cesto necháme trochu vychladnúť a potrieme ho lekvárom, na vrch narstvíme šľahačku a napokon posypeme orieškami.