Mrkvový koláč

250 g mrkvy
100 g hrubej múky, prípadne môžete časť z toho dať tekvicovú múku
80 g strúhanky
100 ml mlieka
3 vajcia
120 g práškového cukru (alebo 60 g stévie, 60 g melasy)
200 ml sladkej smotany
100 g orieškov, napríklad mandlí
200 g lekváru, najlepšie kyselšieho
1 citrón
1 balíček prášku do pečiva
Ako na to?
-
Mrkvu umyjeme a očistíme, dáme variť do mlieka. Buď v celku, alebo nakrájanú.
-
Uvarenú mrkvu rozmixujeme, prípadne nastrúhame. Necháme odstáť. r
-
Žĺtky zmiešame so sladidlami, pridáme citrónovú šťavu a môžeme aj trochu postrúhanej citrónovej kôry. Tip: Ako sladidlo môžete ešte použiť aj naložené pokrájané datle do šťavy z citrusov. Ak to jemne zohrejete a datle zmäknú, pridajte ich do časti s mokrými surovinami.
-
Z bielok spravíme sneh, keďže ho hneď nepoužijeme, necháme ho počkať v chladničke.
-
Zmiešame obe pripravené hmoty - žĺtkovú s mrkvou.
-
Pridáme suché ingrediencie - strúhanku, múku a prášok do pečiva.
-
Ako posledný pridáme sneh a opatrne, ale rýchlo ho vmiešame do cesta.
-
Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie. Približne na 180° C asi 20- 25 minút.
-
Upečené cesto necháme trochu vychladnúť a potrieme ho lekvárom, na vrch narstvíme šľahačku a napokon posypeme orieškami.