Ľahučké pečené šišky s jahodovou polevou

Ľahučké pečené šišky s jahodovou polevou
Budetepotrebovať:
  • 300 g polohrubej múky

  • 2 ČL instantného droždia

  • 150 ml mlieka

  • jahody alebo ovocný kompót

  • 50 g trstinového cukru

  • 50 g masla

  • 2 žĺtky

  • štipku soli

  • 1 PL chia semienok

  • 1 PL čakankového sirupu

Ako na to?

  1. Zohrejeme si mlieko a roztopíme maslo, aby boli približne izbovej teploty.

  2. Do veľkej misy nalejeme teplé mlieko, pridáme 2 PL trstinového cukru a instantné droždie. 

  3. Prikryjeme a necháme 5 minút odstáť. Pridáme rozpustené maslo a žĺtky. Premiešame a vyšľaháme do jednotnej hmoty.

  4. Pridáme múku a soľ a premixujeme. 

  5. Cesto môžeme ešte znova premiesiť aj ručne. 

  6. Odložíme na vybrané miesto a necháme cesto kysnúť aspoň 1 hodinu alebo kým zdvojnasobi svoj objem. Buď v miske, alebo aj na pomúčenej doske.

  7. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1-2 cm.

  8. Z cesta povykrajujeme jednoduché tvary (napr. okrúhlym vykrajovátkom) a poukladéme na plech vystlaný papierom na pečenie.

  9. Prikryjeme a necháme ešte aspoň 10 minút odpočívať.

  10. Predhrejeme rúru na 200 stupňov a pečieme 10 - 15 minút.

  11. Pripravíme si jahodovú polevu. Použijeme čerstvé, mrazené alebo zavárané jahody. Rozmixujeme ich spolu s chia semienkami, čakankovým sirupom a prípadne aj ďalším ovocím. Odložíme do chladničky. 

  12. Šišky vytiahneme z rúry až budú upečené jemne do zlatista. 

  13. Necháme ich chvíľočku odstáť a potom ich môžeme servírovať a poliať jahodovou polevou. 

  14. Šišky môžeme prekrojiť a jahodovou polevou aj vyplniť alebo ich natrieť džemom či naplniť jahodami. Skrátka pridať ovocie všade, kde sa dá. (Šišky sa dajú naplniť aj praktickejšie - striekačkou bez rozkrajovania.)

  15. Dobrú chuť!