Krémová paradajková polievka

-
4-5 veľkých paradajok
-
2 šálky zeleninového alebo kuracieho vývaru
-
60 ml smotany
-
1 cibuľa
-
2 strúčiky cesnaku
-
2 pl olivového oleja
-
Soľ, korenie, bylinky
Ako na to?
-
Očistíme si cibuľu a cenak, umyjeme paradajky. Cibuľku a paradajky nakrájame na vhodne veľké kusy. Cesnak rozmliaždime.
-
Vo veľkom hrnci na strednom ohni zahrejeme olivový olej.
-
Pridáme cibuľu, restujeme. Ak sa trochu osmaží, pridáme cesnak.
-
Na rade sú paradajky, soľ a korenie. Dobre premiešame, necháme dusiť asi 10-15 minút, kým paradajky nezmäknú a nerozvaria sa.
-
Potom ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú kašu.
-
Primiešame zohriaty vývar a polievku necháme ešte 10 minút podusiť.
-
Znížime teplotu na minimum a vmiešame odstátu hustú smotanu. Varíme ďalších 5 minút, ale pozor, aby sme polievku neprevarili.
-
Ochutnáme a dochutíme.
-
Krémovú paradajkovú polievku podávame najlepšie horúcu, avšak niekto obľubuje aj studenú.
-
Dozdobíme ešte bylinkam a dobrú chuť!