Krémová paradajková polievka

Krémová paradajková polievka
Budetepotrebovať:
  • 4-5 veľkých paradajok

  • 2 šálky zeleninového alebo kuracieho vývaru

  • 60 ml smotany

  • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 2 pl olivového oleja

  • Soľ, korenie, bylinky

Ako na to?

  1. Očistíme si cibuľu a cenak, umyjeme paradajky. Cibuľku a paradajky nakrájame na vhodne veľké kusy. Cesnak rozmliaždime.

  2. Vo veľkom hrnci na strednom ohni zahrejeme olivový olej.

  3. Pridáme cibuľu, restujeme. Ak sa trochu osmaží, pridáme cesnak.

  4. Na rade sú paradajky, soľ a korenie. Dobre premiešame, necháme dusiť asi 10-15 minút, kým paradajky nezmäknú a nerozvaria sa.

  5. Potom ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú kašu.

  6. Primiešame zohriaty vývar a polievku necháme ešte 10 minút podusiť.

  7. Znížime teplotu na minimum a vmiešame odstátu hustú smotanu. Varíme ďalších 5 minút, ale pozor, aby sme polievku neprevarili.

  8. Ochutnáme a dochutíme.

  9. Krémovú paradajkovú polievku podávame najlepšie horúcu, avšak niekto obľubuje aj studenú. 

  10. Dozdobíme ešte bylinkam a dobrú chuť!