Cviklový brownie

-
200 g čokolády
-
200 g masla
-
300 g cvikly - 2 stredne veľké cvikle
-
60 g polohrubej múky
-
60 g rozmixovaných ovsených vločiek
-
1 kypriaci prášok alebo štipku sódy
-
4 vajíčka (žĺtka a bielka)
-
Štipka soli
-
50 ml melasy/sladidlo
-
rôzne ovocie na vrchnú vrstvu
Ako na to?
- Pripravíme si ingrediencie, najprv uvaríme cvikly, aby boli stredne mäkké. Ďalej si pripravíme misky, mixér a stredne veľký plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie.
- Poriadne zmiešame suché suroviny, múku, sódu a mixované vločky.
- Do vodného kúpeľa dáme roztápať čokoládu s maslom. Tento krok sa môže zjednodušiť tak, že čokoládu nastrúhame medzi suché suroviny a roztopíme len maslo, stačiť by malo aj odstátie v izbovej teplote.
- Oddelíme bielka od žĺtok. Do bielok pridáme štipku soli a vymixujeme sneh.
- Do žĺtok pridáme melasu či inú náhradu cukru. Ak sme roztápali čokoládu, tak primiešame aj tú. Do tejto zmesi nastrúhame aj cviklu.
- Predhrejeme si rúru na 200° C.
- Suchú zmes a mokrú časť zmiešame dokopy. Do toho postupne zamiešavame sneh z bielok.
- Keď už máme všetko zmiešané, vylejeme cesto na plech. Na vrch môžeme pridať ovocie podľa chuti.
- Pečieme na 180° C najviac 20 minút.
- Po upečení je lepšie nechať koláč vychladnúť a stuhnúť, hoci je lákavý. Neskôr sa bude dať aj lepšie krájať. Dobrú chuť!