Cviklový brownie

Cviklový brownie
Budetepotrebovať:
  • 200 g čokolády 

  • 200 g masla

  • 300 g cvikly - 2 stredne veľké cvikle

  • 60 g polohrubej múky

  • 60 g rozmixovaných ovsených vločiek

  • 1 kypriaci prášok alebo štipku sódy

  • 4 vajíčka (žĺtka a bielka)

  • Štipka soli

  • 50 ml melasy/sladidlo

  • rôzne ovocie na vrchnú vrstvu

Ako na to?

  1. Pripravíme si ingrediencie, najprv uvaríme cvikly, aby boli stredne mäkké. Ďalej si pripravíme misky, mixér a stredne veľký plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie.
  2. Poriadne zmiešame suché suroviny, múku, sódu a mixované vločky.
  3. Do vodného kúpeľa dáme roztápať čokoládu s maslom. Tento krok sa môže zjednodušiť tak, že čokoládu nastrúhame medzi suché suroviny a roztopíme len maslo, stačiť by malo aj odstátie v izbovej teplote. 
  4. Oddelíme bielka od žĺtok. Do bielok pridáme štipku soli a vymixujeme sneh. 
  5. Do žĺtok pridáme melasu či inú náhradu cukru. Ak sme roztápali čokoládu, tak primiešame aj tú. Do tejto zmesi nastrúhame aj cviklu.
  6. Predhrejeme si rúru na 200° C.
  7. Suchú zmes a mokrú časť zmiešame dokopy. Do toho postupne zamiešavame sneh z bielok.
  8. Keď už máme všetko zmiešané, vylejeme cesto na plech. Na vrch môžeme pridať ovocie podľa chuti.
  9. Pečieme na 180° C najviac 20 minút. 
  10. Po upečení je lepšie nechať koláč vychladnúť a stuhnúť, hoci je lákavý. Neskôr sa bude dať aj lepšie krájať. Dobrú chuť!