Zelenina, ktorá si zaslúži viac pozornosti

Zelenina, ktorá si zaslúži viac pozornosti

Tajomstvo liečenia

Keď ešte nebolo toľko pokrmov “od výmyslu sveta”, starovekí Egypťania zeler používali nielen ako potravu, ale aj ako súčasť liečivých elixírov. Dokonca starogrécky filozof Aristoteles písal o jeho pozitívnych účinkoch na telesnú pohodu. V stredoveku sa tak zeler stal populárnym liečivom.

 

Zeler je skutočne nízkokalorická zelenina bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály. Obsahuje vitamíny A, B, C, E, K, vo vitamínoch kyselinu listovú, ale aj bielkoviny a minerály. Z nich napríklad draslík a železo, vápnik, horčík, sodík, zinok a jód. V zeleri sa nájdu aj éterické oleje. Zeler je v podstate ideálna potravina na chudnutie, má totiž minimum kalórií. Vďaka vysokému obsahu vody a vlákniny prispieva k hydratácii organizmu a podporuje trávenie. Zeler tiež obsahuje fytochemikálie, ktoré môžu prispieť k zníženiu krvného tlaku a zlepšiť celkovú kardiovaskulárnu zdravotnú kondíciu. 

 

Obsah vitamínu C a iných antioxidatívnych zlúčenín v zelere pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a znižovať stres buniek. Vitamín A zas podporuje zdravie pokožky a slizníc, zatiaľ čo vitamín K prispieva k zdravému zrážaniu krvi. Ďalšie zložky v zelere posilňujú imunitný systém a pomáhajú organizmu bojovať proti infekciám, detoxikuje a má dezinfekčné a antibakteriálne účinky. Táto zelenina je výnimočná aj tým, že podporuje nervový systém, taktiež látkovú výmenu a dokonca mužskú potenciu. 

 

Vieme využiť na všetko a všetko

Zo zeleru sa na konzum zbiera nielen buľva, ale aj lístky. Z tohto hľadiska ho delíme, a teda môžeme rozoznať viaceré druhy zeleru, ktoré sa delia podľa hlavnej časti na konzum. Konkrétne zeler buľvový, listový a voňavý stopkový.

 

Zeler má špecifickú prenikavú chuť aj vôňu. To pri výbere jedla môže viacerých odradiť. Kulinárske využitie zelera je však naozaj všestranné a s troškou kreativity sa chuť aj vôňa dajú šikovne využiť. Zeler sa dá konzumovať surový, vyprážaný, zapekaný, varený, dusený, ako súčasť polievok aj omáčok. So zelerom možno kombinovať aj rôzne chute od sladkej, cez slanú, horkú až po kyslú. Či už sa rozhodnete pre zelerovú polievku, zelerový šalát s jablkami a orechmi, alebo len samotný zeler so zdravým dresingom - bude to ideálny a chutný pokrm. Zeler je navyše zelenina, ktorá má využitie aj ako dochucovadlo, v niektorých kuchyniach sa dokonca odšťavuje. 

 

Ak je treba, tak najviac sa dá chuť zeleru skryť vo vývare, kde stačí použiť len jeho šupku. Najviac zasa vynikne v krémovej polievke alebo pomazánkach. Ako čerstvé dochucovadlo alebo aj dekorácia jedla sa dajú použiť zelerové vňate. Pre sladké recepty skúste skombinovať zeler s jablkom alebo hroznom, v koláčoch dobre ladí aj s mrkvou.

Niektoré zelerové buľvy sa zberajú už s príchodom jesene. Pri zbere stonkového zeleru však môžete postupne odstrániť stonky podľa potreby a nechať rastlinu naďalej rásť. Stačí stonky opatrne odrezať nožom na konci rastliny, väčšinou od vonkajších vňatí. Vnútorné vňate dorastú a môžete ich odrezať neskôr. Ak pestujete konkrétne zeler hlávkový s kompaktnou hlávkou podobnou kapuste, zber je po 85 až 100 dňoch od výsadby sadeníc. 

 

Zeler je teda “zrelý” na konzumáciu a s ním aj jeho priaznivé účinky na zdravie. Má vysoké nutričné hodnoty, je nízkokalorický a má všestranné využitie. A ešte k tomu z rôznych jeho častí. Zeler je teda veľkolepou voľbou do jedálnička.