Vševediaci petržlen

Vševediaci petržlen

Petržlen bol zrejme nie nadarmo považovaný za symbol víťazstva. Hoci sa o ňom tradovalo, že musí prejsť niekoľkokrát peklom, aby vyklíčil (je to dvojročná rastlina). Pre svoje výborné vlastnosti sa používal už v starovekých kuchyniach a dokonca aj na výrobu vencov.

Poznáme dva hlavné kultivary, a to petržlen listový a petržlen koreňový (záhradný), pričom koreňový petržlen vie tiež vyrašiť aj peknú zelenú nadzemnú časť. Vňať spolu s koreňom petržlenu obsahujú aromatický éterický olej (silicu), ktorý spôsobuje jeho charakteristickú vôňu a chuť. Petržlen je ozdobou mnohých tanierov a osviežujúcov surovinou rôznych jedál. Zaujímavosťou je, že dokáže osviežiť aj dych po zjedení cesnaku či cibule. Stačí iba žuvanie petržlenových listov. Schopnosti petržlenu však siahajú omnoho ďalej.

Zdravotné prínosy petržlenu

Petržlen nie je len chutným doplnkom rôznych jedál, ale ponúka aj niekoľko zdravotných výhod. Začlenenie tejto všestrannej zeleniny a jej častí do jedálnička môže napomôcť tomu, aby ste boli stále fit. Petržlenová vňať aj koreň vás rozhodne podržia.

Táto koreňová zelenina oplýva veľkou nutričnou silou. Je doslova nabitý základnými vitamínmi aj minerálmi. Obsahuje množstvo vápnika, železa, horčíka, draslíka, vitamín C a provitamín A, tiež vitamín K. Je tiež dobrým zdrojom antioxidantov. Konzumácia petržlenu teda môže pomôcť pri podpore imunitného systému aj zlepšiť stav kostí. Podporuje tiež zdravie srdca a znižuje riziko srdcových ochorení. 

Vďaka obsahu draslíka tiež pomáha regulovať krvný tlak. Petržlen pozostáva aj zo zlúčenín ako flavonoidy a prchavé oleje. Tie majú protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zmierniť príznaky zápalových stavov. Prírodné enzýmy petržlenovej vňate napomáhajú zasa pri trávení a znížiť nadúvanie. Často sa takto používa ako prírodný liek.

Táto koreňová zelenina je známa aj svojimi diuretickými vlastnosťami, teda podporuje odstraňovanie toxínov z tela v moči. Môže tak aj pomôcť podporiť funkciu obličiek a zabrániť obličkovým kameňom. V neposlednom rade pomáha petržlen pri liečbe aj gynekologických problémov.

Dokáže pozdvihnúť každé jedlo

Petržlen sa tak oplatí zakombinovať do jedál, čo však rozhodne nebude problém. Ľahko sa dá využiť jeho vňať, stonka aj koreň. Je oveľa viac než len na ozdobu jedál. 

Petržlenová vňať je však najčastejšie používanou súčasťou tejto zeleniny v kuchyni. Je ľahko kombinovateľná s rôznymi chuťami, bežne sa používa pre svoju výraznú chuť a zelenkavú farbu. Dodáva jedlám sviežy, jemne korenistý nádych, od polievok a šalátov až po cestoviny a grilované mäso. Slúži nielen ako ozdoba, ale aj ako prísada do rôznych jedál a osviežuje tak celkový chuťový zážitok.

Okrem lístkov sa dajú použiť dokonca aj petržlenové stonky vňate. Nemusíte ich vyhadzovať, stačí ich nakrájať nadrobno, a síce môžu byť o niečo tvrdšie ako listy, stále obsahujú veľa chuti. Dajú sa tak pokojne použiť do vývarov, polievok alebo ako základ omáčok.

Využitie máme aj pre semená petržlenu, tie majú výraznú chuť a často sa používajú ako korenie do rôznych jedál. Sú kľúčovou zložkou koreninových zmesí, napríklad v zaatare (zmes korenín používaná na blízkom východe). Semená možno pomlieť a posypať nimi pečenú zeleninu alebo pridať primo do cesta na chlieb či pečivo.

Koreň petržlenu sa môže pridať do šalátov alebo použiť ako základ v pesto omáčkach. Je dobrý na zvýraznenie chutí polievok, dusených pokrmov a marinád. Jeho jemnú sladkosť oceníte v rôznych kombináciách, na kyslo, slano aj sladko. Aj keď nie je tak široko používaný ako listy a stonky, koreň petržlenu má intenzívnejšiu chuť. Dá sa aj opekať na hlavné jedlo.

Petržlen svojimi pôsobivými zdravotnými výhodami a kulinárskym využitím rozhodne víťazí v mnohých kuchyniach a chodoch. Takže symbolom víťazstva môže aj ostať. Už len zostáva vyskúšať ho v nejakej chutnej prílohe alebo polievke, prípadne ho pripraviť pečený ako základné jedlo. Aj jeho zelená bodka v podobe vňate na záver je taktiež prvotriedna.