Tieto zeleninové šupky nevyhadzujte

Tieto zeleninové šupky nevyhadzujte

Ideálom pre naše stravovanie je zjesť všetko zdravé a, samozrejme, jedlé. No čo so šupkami, ktoré sú tvrdšie a nemajú ani veľmi očarujúcu chuť?

 

Najmä zeleninové šupky, ktoré nechutia a vždy sa šúpu, majú veľkú výhodu. Šupky totiž netreba zakaždým vyhodiť. Dajú sa totiž takmer všetky použiť do zeleninového vývaru. Stačí zeleninu pred šúpaním poriadne opláchnuť, aby na šupkách nezostala nejaká zem či iné nečistoty. Potom ich poriadne vyvariť.

 

Uskladnenie šupiek

Na to, aby sme vedeli použiť viacero šúp a aby sme ich mali dostatok do vývaru, môžeme ich jednoducho uskladniť. Vyberte si primerane veľkú zatváraciu misku a vložte do nej čisté šupky. Zalejte ich vodou, aby boli všetky ponorené, prípadne pridajte v prášku vitamín C, zavrite a odložte do chladničky. Takto tam vydržia niekoľko dní, pričom môžete šupky postupne pridávať. Až ich budete mať dostatok, spravte z nich zeleninový vývar.

 

Tieto šupky totiž obsahujú rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu, ktorá je dôležitá pre správnu funkciu tráviaceho systému a udržanie zdravého cholesterolu. Nájdeme v nich aj vitamíny ako vitamín A, C a K, pre podporu zraku, imunitného systému či pre zrážanie krvi.

Obsahujú aj minerály, ako draslík, železo a horčík, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu organizmu vrátane svalov, nervového systému a tvorby krvi. Šupky tiež obsahujú látky s antioxidantovými vlastnosťami, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

 

Na zeleninový vývar zo šupiek môžete použiť najmä šupky z koreňových zelenín. Či už z cvikle, mrkvy, petržlenu či zeleru, ale aj kalerábu. Teda z takých zelenín, ktoré sa aj do vývarovej polievky často bežne používajú. Ak by ste stále nemali dostatok šupiek, skúste aj celé odrezky zoschnutých šastí, to môžete využiť rovno viacero zelenín, karfiól alebo dokonca zázvor.

 

Žiadna nadpráca

Okrem takýchto šupiek, ktoré by sa nedali inak zjesť, sú aj šupky, ktoré by sme pokojne mohli na zelenine nechávať a nerobiť si tak zbytočnú prácu navyše. Platí to napríklad pri zemiakoch a možno u niektorých doma aj pri tekvici či paradajkách. Pri týchto plodinách stačí umývanie, pri väčších nečistotách aj očistenie handričkou alebo kefkou. Pri paradajkách netreba šupku nijak upravovať, ak sa však neviete prinútiť ju zjesť, skúste ju použiť napríklad rozmixovanú do kečupu alebo nejakej nátierky. Pri zemiakoch a tekvici je dôležité šupky ako aj zvyšok tepelne spracovať.

 

Konkrétne šupka tekvice obsahuje nerozpustnú vlákninu, ktorá môže pomáhať pri správnej funkcii tráviaceho systému. Taktiež beta-karotén, ktorá je prekurzorom vitamínu A a môže byť prospešná pre zrak či imunitný systém. V tekvicovej šupke tiež nájdeme rôzne vitamíny a minerály, vrátane vitamínu C, vitamínu E, draslíka a mangánu. Šupka paradajky je bohatá na rozpustnú vlákninu, ktorá kontroluje zdravú hladinu cholesterolu. Je tiež bohatým zdrojom lycopénu, silného antioxidantu spojeného so zníženým rizikom niektorých chorôb a podporou zdravia srdca. Šupka zemiakov zasa obsahuje nerozpustnú a rozpustnú vlákninu, ktoré sa starajú o tráviaci systém a reguláciu hladiny cukru v krvi. Ďalej v nej nájdeme vitamíny C a B, draslík, horčík a železo.

 

A čo s ovocnými?

Čo sa týka ovocia, mnohí z nás volia šúpanie konkrétneho ovocia len kvôli chuti a konzistencii. Ovocie je ale takmer všetko jedlé a netreba ho vôbec šúpať, výnimky tvoria exotické ovocia. Samozrejme, ak šúpete ovocie, lebo vám šupky nechutia, hoci sú jedlé, môžete z nich skúsiť limonádu alebo želatínu. Napríklad šupky z hrozna, broskyne či jablka.

 

Väčšina šupiek z ovocia a zeleniny obsahuje najmä vlákninu. Niektoré sú dokonca jej hlavným zdrojom pri konkrétnych plodoch. Takže sa môže stať, že pri jedení nejakého ovocia bez šupky dostatočnú vlákninu ani neprijmete. Preto treba pri šupkách vždy zvažovať, či sú jedlé a prospešné. Následne ich spracovať tak, aby bolo možné ich využiť aj na tanieri.