Slovenskí farmári prezradili tajomstvo melónov bez jadierok
Šťavnaté a svieže melóny sú neoddeliteľnou súčasťou leta. Sezóna tých slovenských začína práve teraz. Slovenskí pestovatelia povýšili ich pestovanie na vyššiu úroveň a zároveň prichádzajú s ponukou nových odrôd, ktoré si zamiluje každý.
Nie sú len symbolom letných dní, ale aj zdrojom dôležitých vitamínov a živín. Melón v sebe ukrýva hotový kokteil zdraviu prospešných látok. Je zdrojom draslíka, vitamínov A, C K, kyseliny listovej, horčíka, medi, vápnika, sodíka, železa či mangánu. „Melóny zároveň posilňujú našu imunitu, chránia nervový systém, majú protizápalové účinky a znižujú hladinu cholesterolu. Málokto vie, že zároveň napomáhajú v boji s parodontózou, sú prospešné pre správne fungovanie obličiek a hydratujú telo,“ prezradil o slovenských melónoch Michal Kmeťo z farmy v Marcelovej. V minulosti sa tejto činnosti u nás venovali viacerí farmári, dnes musia konkurovať zahraničným melónom, čo kvôli dotačnej politike nie je jednoduché.
Bez jadierok
Ľudia konzumujúci šťavnatý melón by sa dali rozdeliť do dvoch skupín. Tej prvej melónové jadierka nerobia žiadny problém, tá druhá ich pred konzumáciou dôsledne vyberá. Na farme v Marcelovej však pestujú aj odrody, ktoré sú obľúbené práve u druhej menovanej skupiny. ,,Melón s nízkym počtom jadierok pestujeme tak, že vedľa každého bez jadierok musíme zasadiť melón klasický - s jadierkami. Ten je totiž opeľovačom,“ pokračuje Michal Kmeťo. Novinkou z miestnej farmy sú aj extra sladké malé (baby) melóny. Na rozdiel od klasických majú nižšiu hmotnosť a vždy máte istotu, že budú sladké.
Závislí od počasia
Pestovanie a zber melónov výrazne ovplyvňuje vonkajšia teplota a poveternostné podmienky. Kvôli chladnejším týždňom sa sezóna našich melónov začína až teraz. Slovenské melóny sa nepestujú zo semien ale z vrúbľovaných sadieb. „Najprv sa zasadí semeno. Keď vyrastie, zavrúbľuje sa. V prípade melónov je to najčastejšie tekvica. Cieľom je hlavne zväčšenie koreňovej veľkosti. Následne sa tieto priesady vysádzajú na pole,“ informuje Michal Kmeťo z farmy v obci Marcelová.
Zaujímavý je aj samotný zber melónov. Hlavné slovo má v tomto prípade zberač. Ten musí sám rozhodnúť o tom, ktorý melón je dozretý a ktorý ešte nie. Pozorne sleduje veľkosť a farbu. Samotný zber pritom nie je ľahkou prácou. A to doslova. „Každý jeden melón musí zberač odrezať a naložiť na vlečku, preto táto práca nie je fyzicky jednoduchá,“ približuje Kmeťo. Zozbierané plody sa ukladajú do debničiek a odtiaľ idú na triedičku. Na nej sa melóny umyjú a v kartónoch putujú do obchodných reťazcov.
Výber a skladovanie
V prípade, ak si chcete vychutnať kvalitný melón, zamerajte sa pri jeho nákupe na tie s hladkou a tvrdou dužinou, bez poškodenia a hlbších jaziev. ,,Je dôležité, aby ste si ho z každej strany prezreli a poklepali po ňom. Ak budete počuť dutý zvuk vybrali ste si správne,“ radí Michal Kmeťo. Ak si chcete nenačatý melón vychutnať neskôr, je vhodné skladovať ho v komore alebo pri izbovej teplote, mimo priameho slnečného svetla. Ak ste ho už prekrojili, prekryte ho potravinovou fóliou a uložte ho do čo najnižšej časti chladničky, kde vám vydrží tri až štyri dni.