Kedy sadiť zeleninu?

Kedy sadiť zeleninu?

Takéto sadenie môže začať už v januári pre paradajky a papriky, pričom výsadba von sa začína približne v máji. Nesmú ich totiž ohroziť nízke teploty, sneh ani slabé mrazy.

 

Viacerí skorí osadníci

Vo februári sa k týmto zeleninám pridávajú aj ďalšie, ktoré možno sadiť ako chránené priesady, a to karfiol, zeler, kapusta a rôzne druhy šalátov. Ďalším adeptom na sadenie je aj mrkva, avšak tú možno hneď vysadiť do záhradky, samozrejme, ak ide o skorú odrodu.

 

Paradajky

Paradajky sú obľúbenou zeleninou v mnohých domácnostiach. Pestovať sadenice paradajok je potrebné vo vnútorných priestoroch, ideálne v skleníku alebo aj na parapete s dostatkom slnečného svetla. Treba mať na pamäti, že paradajky obľubujú dobre prekyprenú pôdu. Zabezpečte si preto kvalitnú záhradnú pôdu s prídavkom kompostu.

 

Teplota: Udržujte teplotu okolo 21-24 °C počas dňa a minimálne 16-18 °C v noci.

Zálievka: Je dôležité udržiavať pôdu vlhkú, ale nie premočenú. Zalievajte pravidelne a radšej častejšie s menšou dávkou, aby ste zabránili vysychaniu pôdy.

 

Papriky

Papriky sú ďalšou skvelou zeleninou, ktorú si viete doma pestovať už od Nového roka.

Sadenice paprík sa tiež pestujú vo vnútorných priestoroch. Semienka pred zasiatím môžete namočiť v teplej vode, aby rýchlejšie klíčili. Papriky preferujú dobre priepustnú pôdu, preto do nej skúste pridať trošku piesku alebo perlit pre zlepšenie odvodnenia.

 

Teplota: Udržiavajte teplotu okolo 24-27 °C počas dňa a minimálne 18-21 °C v noci.

Zálievka: Papriky majú radi rovnomernú zálievku. Nepreháňajte to s vodou, aby nedošlo k hnilobe koreňov.

 

Karfiol

Karfiol je chutná a zdravá zelenina, ktorá sa síce tiež predpestuváva vnútri, no má radšej chladnejšie prostredie. Semienka mu vtedy rýchlejšie naklíčia. Karfiol rád rastie v pôde s neutrálnym pH a dostatkom živín, preto sa oplatí do pôdy namiešať trochu kompostu.

 

Teplota: Optimálna teplota pre klíčenie semienok je okolo 10-15 °C. Po presadení do záhrady preferuje teploty okolo 15-20 °C.

Zálievka: Udržujte pôdu vlhkú, ale nie premočenú, aby sa zabránilo hnilobe koreňov.


 

Zeler

Zeler je tiež vynikajúca zelenina pre pestovanie doma. Je pomerne nenáročný na pestovanie a obľubuje pôdu s dobrou priepustnosťou, pričom má rád pravidelnú a hlbokú zálievku. Dodajte kompost pre zlepšenie štruktúry pôdy.

 

Teplota: Semienka zeleru klíčia pri teplote okolo 15-21 °C. Po výsadbe na záhradu preferuje teplotu okolo 18 °C.

Zálievka: Taktiež udržujte pôdu vlhkú, ale dajte pozor, aby sa príliš nepremočila. Čím menšie sú rastlinky, tým sú náchylnejšie na hnitie.

 

Kapusta

Kapusta je tradičná zelenina, ktorej klíčenie semienok vyžaduje teplotu okolo 15-18 °C. Najlepšie rastie v pôde s dostatkom živín a pH okolo 6,0 až 7,5.

 

Teplota: Optimálna teplota pre výsadbu kapusty je okolo 15-20 °C.

Zálievka: Zalievajte podľa potreby, aby sa zabránilo vysychaniu pôdy.


 

Mrkva

Podľa toho, akú zvolíte odrodu, semiačka mrkvy môžete vysadiť priamo do záhradky už vo februári. Neskoršie odrody sa sadia až v období apríla. Siahnuť však môžete aj po odrodách, ktoré majú kratšiu dobu rastu. O mrkve treba vedieť, že rastie najlepšie v ľahkej, hĺbkovej pôde, ktorá je homogénna. Teda bez kamienkov, paličiek či iných záhradných pozostatkov. Pri pestovaní mrkvy sa vyhnite hnojeniu čerstvým hnojom, pretože môže spôsobiť deformácie koreňov.

 

Teplota: Mrkva klíči pri teplote okolo 10-21 °

Zalievanie: Primerané pravidelné zalievanie.

 

Okrem týchto zeleniniek môžete vysadiť sadenice napríklad reďkoviek aj póru. Záleží pri mnohých druhoch zeleniny od konkrétnej odrody, v skleníkoch však možno začať s pestovaním mnohých druhov zeleniny už teraz. Tak veľa šťastia!