Tradičné hodnoty hlávkovej kapusty

Tradičné hodnoty hlávkovej kapusty

Kapusta je listová zelenina, ktoré je zvyčajne dvojročná. Na Slovensku sa však pestuje len ako jednoročná bylina. Jej charakteristickou črtou je kompaktná, zaoblená hlávka, tvorená listami usporiadanými vo vrstvách. Má rôzne kultivary, ale predovšetkým poznáme bielu a červenú kapustu. Listy sú pri kapuste bielej belasozelené, pri červenej modrozelené alebo fialovo červené.

 

Hlávková kapusta patrí do čeľade krížatých rastlín a do rodu Brassica. Táto zelenina sa dá pestovať v rôznych klimatických podmienkach. Je preto jednou z najrozšírenejších odrôd kapusty. 

 

Obsah a vplyv na zdravie:

 

Kapusta je bohatým zdrojom živín, ktoré sú dôležité pre zdravie. Obsahuje významné množstvo rôznych prospešných látok, podobne ako už tradične všetky zeleniny. Napríklad má vysoký obsah vitamínu K, vďaka ktorému sa lepšie udržiava zdraví kostí. Tiež pomáha pri prevencii krvných zrazenín, prospieva k celkovému zdraviu a imunitnému systému. Okrem neho v kapuste nájdeme aj vitamín C, ktorý tiež podporuje imunitný systém či vitamín A, ktorý je dôležitý pre zrak a pokožku. Taktiež obsahuje vitamíny skupiny B, ako je kyselina listová (vitamín B9) a vitamín B6.

 

Minerálne látky v kapuste zahŕňajú draslík, vápnik a horčík. Podporujú zdravé svaly, kosti a nervový systém. Táto zelenina je tiež výborným zdrojom vlákniny, ktorá prispieva k tráveniu a regulácii hladiny cukru v krvi. Vláknina tiež podporuje pocit sýtosti, čo môže pomôcť pri kontrole hmotnosti.

 

Hlávková kapusta taktiež obsahuje antioxidanty, napríklad flavonoidy a fytonutrienty, ktoré môžu chrániť organizmus pred poškodením voľnými radikálmi a znižovať riziko vzniku rôznych chorôb. Azda najdôležitejšou vlastnosťou je, že konzumácia kapusty môže pomôcť pri ochrane pred zápalovými ochoreniami, srdcovými chorobami a aj niektorými druhmi rakoviny.

 

Využitie a skladovanie

 

Kapusta je univerzálna zelenina, ktorá sa používa v rôznych kuchyniach. Môže sa dusiť, variť, piecť, pridávať ako súčasť do polievok, šalátov alebo fermentovať na výrobu kyslej kapusty. Z tejto kapusty sa pripravujú naše tradičné a u mnohých obľúbené jedlá, ako sú kapustové rolky, kapustová polievka, sladkokyslá kapusta, kapustové fliačky a mnoho ďalších.

 

Kapusta má tradične dlhú trvanlivosť. Hlávkovú kapustu môžeme skladovať v chladničke, kde zostane čerstvá niekoľko týždňov. Je dôležité udržiavať jej vlhké prostredie, aby nevyschla. Po rozkrojení hlávky kapusty je vhodné ju zabaliť do plastového obalu alebo zatvoriť do krabičky. Skladovanie v chlade je najlepšou možnosťou, ako zachovať aj tradičnú výživnú hodnotu a chuť hlávkovej kapusty.

 

Kyslá kapusta - fermentácia

 

Existujú viaceré postupy fermentácie. Pre fermentáciu bez vzduchu je vhodné použiť sterilizované nádobky, ktoré sa vedia dobre utesniť. Zeleninu nakrájame alebo nastrúhame a osolíme. Na nálev z jedného litra vody použijeme 20 gramov soli. Zeleninu zalejeme a necháme odstáť, prípadne ešte dochutíme koreninami. Po hodine celú zmes naložíme do pohárov a dáme pozor, aby bola zelenina pod vodou. Pokúsime sa zeleninu zatlačiť a zaťažiť viečka pohárov.

Takto vydrží fermentovaná kapusta niekoľko týždňov. 

 

Hlávková kapusta je výživná a zdravá zelenina, ktorá by mala byť súčasťou vyváženej stravy. Jej výhody pre zdravie, rôznorodé využitie v kuchyni a schopnosť dlhodobo udržať svoju čerstvosť ju robia populárnou. Či už ju zjete čerstvú, uvarenú, alebo fermentovanú, vaše zdravie vám rozhodne poďakuje.