Druhy tekvíc a ich využitie

Druhy tekvíc a ich využitie

Medzi hlavné druhy tekvíc, ktoré sa na Slovensku pestujú a spracovávajú, patria hlavne tekvice obyčajné (Cucurbita pepo). Je to v podstate súhrnný názov pre všetky kulinárske tekvice.

 

Tekvica obrovská - patrí medzi veľmi rozšírené tekvice, sú sýto oranžové a obrovské. Práve z nich sa často vyrábajú svetlonosi a je z nich aj mnoho výborných jedál. Využívajú sa aj na olej a ako krmivo. 

Takúto Halloween tekvicu nájdete aj na našich poliach. Patrí k obľúbeným tekviciam. Jej usušené semiačka bývajú veľkou pochúťkou. Jej ideálnu oranžovú farbu spôsobuje obsah  betakaroténu. Je to silný antioxidant, ktorý má aj pozitívne účinky na zdravie. Napríklad môže pomôcť zlepšiť zrak, udržiavať zdravú pokožku a sliznice.

 

Hokkaido - menšia oranžová tekvica, ktorá sa hodí na prípravu polievok a pečených pokrmov. Má chutné tekvicové semiačka. 

Hrdo pestujeme aj hokkaidové tekvice, ktoré voláme Samurajky. Majú tvrdšiu šupu a dužinu s gaštanovou príchuťou. Má rada slnečné dni a obsahuje vitamín A, B, C či minerály ako vápnik, fosfor a draslík. Okrem toho obsahuje vlákninu a samozrejmosťou je tiež “oranžový” betakarotén. 

 

Maslová tekvica - tekvica s typickým hruškovitým tvarom a žltkastou až marhuľovou farbou. Používa sa na polievky a omáčky. Je ideálnou voľbou aj na sladké dezerty. Môžeme ju nájsť aj pod názvom muškátová alebo tekvica na pečenie. 

Maslovú tekvicu na pečenie pestujeme tiež. Má hrubú šupku, hutnejšiu dužinu a orieškovú chuť. Dozrieva na slnku počas celej jesene a obsahuje betakarotén či vitamíny A, C, E, vápnik a železo.

 

Špagetová tekvica - oválna tekvica, ktorá má vlásočnitú dužinu pripomínajúcu špagety. Je preto aj občas využívaná ako náhrada špagiet.  

 

Cuketa - dlhá oválna plodová zelenina s vodnatou dužinou. Má poväčšine tmavozelenú farbu. Hodí sa na dusenie, smaženie a zapekanie.

 

Patizón - má charakteristický tvar, ktorý pripomína kvet. Je bielej farby a často sa upravuje na pare, varí či dusí, ale aj smaží a pečie. Je z neho dobrý sladkokyslý nálev.

 

Existuje omnoho viac druhov či kultivarov tekvíc. Od okrasných až po naozaj exotické druhy, ktoré v našich končinách vidieť málokedy. Medzi takéto druhy patria napríklad Vodník, Okra, Chayote, Acorn,  alebo Casperita. S čelaďou tekvicovitých možno spojiť i druhy melónov a uhoriek. 



 

Všetky druhy majú okrem rôznych využití aj rôzne obdobia sadenia či dozrievania. Tekvice obyčajné sú však spravidla jesennou záležitosťou. Od slaných až po sladšie hlavné jedlá, ale aj výborné dezerty. Tekvice môžeme zakomponovať akokoľvek a neoľutujeme. A tekvicové jadierka sú tiež dobrým výmyslom, nehovoriac o tekvicovom oleji.

 

Tekvice sa tak svojim použitím v kuchyni radia medzi základné jesenné suroviny. Napriek tomu, že dozrievajú v celkom netradičnom čase v porovnaní s väčšinou zelenín a vôbec plodov, sú výborným zdrojom prospešných látok. Tie na našich poliach sú zberané ručne a ošetrované biologickou ochranou.