Čučoriedky - nadovšetko!

Čučoriedky - nadovšetko!

Nízky obsah kalórií má čučoriedka najmä preto, lebo ju tvorí až z 84 % voda. Je to teda ovocie, ktoré vie aj poriadne hydratovať. Zvyšné percentá tvoria vláknina, bielkoviny, sacharidy, tuky, minerály (najviac jód a mangán) a ostatné látky.

 

Ich účinok pocítite s úsmevom

Konzumácia čučoriedok je mimoriadne prospešná, a to pre celé telo. Aj pre mozog a zlepšenie kognitívnych funkcií i pamäte. Sú preto vhodné pre starších ľudí a pri malých deťoch, pretože tie sú vo vývoji. Je to najmä vďaka množstvu flavonoidov a antokyánov. Aby toho nebolo málo, dokonca sa ukazuje, že vďaka týmto vlastnostiam dokáže konzumácia čučoriedok zmierniť príznaky depresie a úzkosti a zlepšiť náladu.

 

Čučoriedky ďalej pomáhajú znižovať riziko šedého zákalu, takže ich konzumáciou sa staráte aj o oči. Môžu za to najmä antioxidanty luteín a zeaxantín.

 

Väčšinu svojich schopností čerpajú čučoriedky z antioxidantov. Tie sú veľmi cenné aj v prípadoch chronických ochorení, ako sú choroby srdca, ciev či niektoré rakoviny a cukrovka. Znižujú totiž krvný tlak a hladinu cholesterolu. Napríklad flavonoidy v čučoriedkach konkrétne zlepšujú citlivosť na inzulín. 

 

Tieto drobné fialové plody majú aj protizápalové vlastnosti. Prospievajú teda pri artritíde a iných zápalových poruchách. Antioxidanty v čučoriedkach pomáhajú znižovať oxidačný stres.

 

Nezľaknú sa ničoho

Čučoriedky majú tiež veľa vlákniny, takže pri črevných ťažkostiach sú jednou z tých potravín, ktoré vám môžu pomôcť zlepšiť trávenie. Vláknina pomáha aj pri regulácií obsahu cukru v krvi. Čučoriedky sú vhodné aj pri problémoch s kosťami. Zabezpečujú aj im dostatok potrebných látok. 

 

Imunitný systém patrí tiež do pôsobnosti čučoriedok. Starajú sa o jeho posilnenie a fungovanie, podporujú obranu tela pred infekciami. Napríklad zabraňujú škodlivým baktériám usadiť sa na výstelku močových ciest, čím potenciálne znižujú riziko infekcií močových ciest. 

 

Netreba zabudnúť ani na ľahko viditeľné dôsledky jedenia čučoriedok. Vedia totiž ochrániť aj pokožku, a to pred voľnými radikálmi. Pre pokožku sú dobré aj z hľadiska hydratácie. Vitamín C, ktorého je v týchto plodoch dostatok zas hrá kľúčovú úlohu pri tvorbe kolagénu, čo prispieva k celkovému zdraviu pokožky a hojeniu rán.

 

Čučoriedky sú teda v mnohom veľmi nápomocné. A ich sladká chuť je výborným predpokladom na to, aby fungovali aj ako maškrty. Takéto veľmi zdravé maškrty totiž prospejú zdraviu po mnohých stránkach a ustrážia aj váhu. Majú totiž nízky obsah tuku a kalórií, a to jeden z najnižších spomedzi všetkých druhov ovocia.

 

Čo s nimi?

Keďže čučoriedky majú momentálne sezónu v plnom prúde, dajú sa jesť čerstvé aj každý deň. Čo ak ich však bude treba aj v zime? Čerstvé čučoriedky sa vydržia veľmi málo, v chladničke tak do dvoch dní, a to treba prísne sledovať, či sa “nechytitli”. Ideálne skladovanie na dlhodobo je v mrazničke. Treba však uskladniť len naozaj nepoškodené bobuľky. Je to ale spôsob, ktorý zachová všetky tieto unikátne vlastnosti čučoriedok a budú fungovať ako pri čerstvých.

 

Možnosťou je čučoriedky spracovať aj ako kompót alebo lekvár. Takto vydržia tiež dlho, akurát ich vlastnosti sa zmenia a výhody pre zdravie sa trochu obmedzia. Najmä po prevarení a pri docukrení. Ďalšia metóda je aj sušenie, ktoré je trochu komplikované, ale mnohé benefity pre zdravie sa uchovajú. Akurát nebudú mať tie súvisiace s hydratovaním.