Aké ovocie už zasadiť?

Aké ovocie už zasadiť?

Čoskoro prídu prvé jarné dni, a to predstavuje najmä rozvírenie rôznych farieb, vôní a chutí všade navôkol. Teplejšie dni už pomalu pociťujeme, aj keď ešte stále nie sme v poridanom objatí slnečných lúčov. To však nemusí až tak prekážať pri výsadbe nových rastliniek a kríčkov. Aj niektoré ovocné druhy už môžeme pomaly vysádzať. Či už do prechodných “domčekov” ako priesady, ale aj priamo do záhradky.

 

Mnoho plodín má špecifické odrody, ktoré sú napríklad odolnejšie voči chorobám či mrazu. Niektoré však môžu mať aj vlastnosť prinášať úrodu skoršie a môžu sa vysádzať už omnoho skôr než pôvodné odrody. 

 

Skoré odrody alebo ovocné stromy či kríky, ktoré sa môžu sadiť skôr v podstate predlžujú sezónu. V záhrade tak môžete zbierať chutné plody už počas jari a skorého leta. Sú to nenahraditeľné čerstvé plody, ktoré si môžete dopestovať aj sami. Skoré odrody navyše ponúkajú prácu, no najmä potravu aj pre včeličky a opeľovačov.

 

Neduhy počasia

Ako sme už asi všetci zvyknutí, počasie v období okolo našej jari vie byť veľmi vrtkavé. Už neraz spôsobilo závažné problémy a úpadok sladučkej a očakávanej úrody. Mnohé skoré odrody sú čiastočne pripravené, no prevencia nikdy nezaškodí. Samozrejme, niektoré rastliny si ešte vyžadujú predpestovanie v bezpečnejších podmienkach, kým spevnejú a vysadia sa von. Priesady sa bežne pestujú vnútri na parapetách okien, verandách alebo v skleníkoch. Skleníky sa však dajú využívať aj celoročne, pokiaľ v nich máte dostatok priestoru. 

 

Ďalšou možnosťou bezpečnejšej skorej výsadby je sadenie do kochlíkov. Najmä pri väčších kríkoch a ovocných stromoch sa môže podariť zachrániť napríklad už kvitnúcu rastlinu pred nečakaným jarným mrazom. Avšak existuje množstvo ďalších trikov, ako skorým odrodám pomôcť. Sú to napríklad textílie, rašeliny či slama, ktoré vytvárajú rastlinke izoláciu. Teplo môžu vytvárať aj určité hnojivá, ktoré zároveň dodajú živiny okolitej pôde. Pozor však na výber a na spôsob aplikácie hnojiva. Nie na všetky ovocné druhy sa môže použiť.

 

Nedočkavé ovocie

Ktoré ovocie teda možno vysádzať už počas skorej jari? Sú to mnohé ovocné stromy, ako napríklad jablone, hrušky, čerešne či slivky. Ďalej sa môžeme pustiť aj do vysádzania bobuľového ovocia, napríklad jahôd, malín a čučoriedok. 

 

Najmä čučoriedky majú veľkú výhodu, čo sa týka sadenia do kvetináčov. Veľmi sa im v nich darí, jednoducho sa v nich presúvajú a ochraňujú ich aj pred niektorými škodcami. Dôležité je postarať sa o vhodnú kyslosť pôdy, a to okolo 3,5 až 5 pH. Samozrejme aj o prísun slnečného svetla. Čučoriedky sa pred mrazmi chránia tiež výsadbou do mechoviny.

 

Azda absolútne najskorším ovocím v záhradke vedia byť v našom podnebnom pásme najmä skoré odrody jahôd. Napríklad Rumba, Diana, Earliglow či Honeoye. Planty možno vysadiť už v marci a úroda prichádza približne v máji. Samozrejme, dôležité je zabezpečiť kvalitnú pôdu, pravidelnú závlahu a dostatok slnka, a to aspoň počas polovice dňa.

 

Vychutnávať si ovocie už pred začiatkom leta je teda pri niektorých ovociach skutočne možné. Stačí skombinovať vhodnú odrodu s čo najbezpečnejším miestom výsadby, správnym načasovaním a dodržať základnú starostlivosť o rastlinky. A na záver sa už len upečie alebo pripravý aj nepečený chutný ovocný koláč, ktorý sa nedá nahradiť žiadnou inou sladenou pochúťkou.