Tekvicový cheesecake

Tekvicový cheesecake
Budetepotrebovať:

Na korpus:

  • sušené ovocie - 40 g (brusnice)

  • maslo - 30 g

  • oriešky - 70 g

  • tekvicové jadierka - 30 g

  • vločky - 80 g

  • med - 1 lž

  • olej - 1 lyžica

 

Na plnku:

  • tekvica - tekvicové pyré - 400 g

  • tvaroh jemný - 100 g

  • mascarpone/ cream chease 150 g

  • sladká smotana 33 %  - 150 g /jogurt

  • melasa/stévia/cukor/med spolu  - 60 g

  • vajíčko 2 ks

  • (perníkové korenie/vanilka)

 

Na dozdobenie:

  • brusnice

  • tekvicové jadierka

  • zvyšný krém zo smotany a mascarpone či tvarohu

Ako na to?

Postup:

  1. Ako prvé si pripravíme tú správnu nádobku, formu na pečenie cheesecake-kov. Dôležité je, aby sa okraje nerozpadli a korpus držal nejaký ten čas pevne. Na záver pôjde okraj preč. Spodok vystlať papierom na pečenie neodporúčame, pretože sa môže stať, že navlhne a bude sa trhať. My samotný koláč piecť nebudeme. 

  2. V prípade, že chceme použiť jadierka z domácej tekvice, najprv si ich vydlabeme, poukladáme na plech a dáme jemne upiecť. (Zvyšok tekvice povaríme, ale k tomu sa ešte dostaneme.)

  3. Keď už máme pripravenú formu, spravíme si zmes z vločiek, pridáme opražené oriešky a jadierka, napokon sušené brusnice. Tieto ingrediencie rozmixujeme. Pridáme k nim asi 20 g masla, lyžičku medu a olej. Zmiešame.

  4. Zmes utlapkáme do formy na úplný spodok. Vložíme do chladničky.

  5. Prichádza rad na tekvicu, ktorú treba očistiť, nakrájať a vo vode trochu rozvariť (alebo ju môžeme aj upiecť). Precediť ju a rozmiešať, vytvoriť by sa mala čisto tekvicová zmes (pyré), ktorú necháme vychladnúť.

  6. Všetky ostatné suroviny na plnku vychladíme v mrazáku. V nádobe na šľahanie poriadne vyšľaháme macsarpone, vajíčka, smotanu a sladidlá. Pokojne  na najvyššej rýchlosti a dlho, krém musí byť pevný, prešľahanie nehrozí.

  7. Tvaroh rozšľaháme v samostatnej, ideálne širšej, nádobe, potom ho opatrne vmiešame do krému.

  8. Ďalej opatrne vmiešame tekvicové pyré.

  9. Hotovú zmes nanesieme na korpus vo formičke. 

  10. Ak nám zostanú mliečne ingrediencie, spravíme z nich vyšľahaním krém a nanesieme do zdobiacej pištole. Dekorujeme povrch v tvare zmrzliniek alebo ako sa nám podarí. 

  11. Vrch môžeme dozdobiť jadierkami a celými sušenými brusnicami.

  12. Celý cheesecake dáme opäť do chladničky, aby viac stuhol a dal sa pekne krájať.

  13. Po polhodine by to mohlo fungovať, hoci najlepšie je nechať cheesecake odstáť niekoľko hodín. Dobrú chuť!

 

Ilustračný obrázok/Canva