Tekvicový cheesecake

Na korpus:
-
sušené ovocie - 40 g (brusnice)
-
maslo - 30 g
-
oriešky - 70 g
-
tekvicové jadierka - 30 g
-
vločky - 80 g
-
med - 1 lž
-
olej - 1 lyžica
Na plnku:
-
tekvica - tekvicové pyré - 400 g
-
tvaroh jemný - 100 g
-
mascarpone/ cream chease 150 g
-
sladká smotana 33 % - 150 g /jogurt
-
melasa/stévia/cukor/med spolu - 60 g
-
vajíčko 2 ks
-
(perníkové korenie/vanilka)
Na dozdobenie:
-
brusnice
-
tekvicové jadierka
-
zvyšný krém zo smotany a mascarpone či tvarohu
Ako na to?
Postup:
-
Ako prvé si pripravíme tú správnu nádobku, formu na pečenie cheesecake-kov. Dôležité je, aby sa okraje nerozpadli a korpus držal nejaký ten čas pevne. Na záver pôjde okraj preč. Spodok vystlať papierom na pečenie neodporúčame, pretože sa môže stať, že navlhne a bude sa trhať. My samotný koláč piecť nebudeme.
-
V prípade, že chceme použiť jadierka z domácej tekvice, najprv si ich vydlabeme, poukladáme na plech a dáme jemne upiecť. (Zvyšok tekvice povaríme, ale k tomu sa ešte dostaneme.)
-
Keď už máme pripravenú formu, spravíme si zmes z vločiek, pridáme opražené oriešky a jadierka, napokon sušené brusnice. Tieto ingrediencie rozmixujeme. Pridáme k nim asi 20 g masla, lyžičku medu a olej. Zmiešame.
-
Zmes utlapkáme do formy na úplný spodok. Vložíme do chladničky.
-
Prichádza rad na tekvicu, ktorú treba očistiť, nakrájať a vo vode trochu rozvariť (alebo ju môžeme aj upiecť). Precediť ju a rozmiešať, vytvoriť by sa mala čisto tekvicová zmes (pyré), ktorú necháme vychladnúť.
-
Všetky ostatné suroviny na plnku vychladíme v mrazáku. V nádobe na šľahanie poriadne vyšľaháme macsarpone, vajíčka, smotanu a sladidlá. Pokojne na najvyššej rýchlosti a dlho, krém musí byť pevný, prešľahanie nehrozí.
-
Tvaroh rozšľaháme v samostatnej, ideálne širšej, nádobe, potom ho opatrne vmiešame do krému.
-
Ďalej opatrne vmiešame tekvicové pyré.
-
Hotovú zmes nanesieme na korpus vo formičke.
-
Ak nám zostanú mliečne ingrediencie, spravíme z nich vyšľahaním krém a nanesieme do zdobiacej pištole. Dekorujeme povrch v tvare zmrzliniek alebo ako sa nám podarí.
-
Vrch môžeme dozdobiť jadierkami a celými sušenými brusnicami.
-
Celý cheesecake dáme opäť do chladničky, aby viac stuhol a dal sa pekne krájať.
-
Po polhodine by to mohlo fungovať, hoci najlepšie je nechať cheesecake odstáť niekoľko hodín. Dobrú chuť!
Ilustračný obrázok/Canva