Hummus s cesnakom

Čo budeme potrebovať:
-
cícer
-
tahini
-
cesnak - 2 strúčiky
-
citrón
-
sódu bikarbónu
-
vodu - 3 lyžice (do tahini)
-
olivový olej - 1 lyžica
-
sójová omáčka/soľ
-
mletý rímsky kmín (cumin) - polovica lyžičky
-
čierne mleté korenie
Ako na to?
-
Najprv sa budeme venovať cíceru - sušenému. (Kto chce, môže preskočiť prípravu cíceru a použije konyervový.) Prepláchneme ho aspoň 3x v studenej vode, potom ho necháme namočený v teplej aspoň 12 hodín, napríklad cez noc.
-
Cícer dáme variť a pridáme sódu, v ktorej ho povaríme asi 30 minút (ak používate tlakový hrniec. ten urýchly proces, takže na druhom stupni stačí variť 10 minút).
-
Uvarený cícer poriadne prepláchneme, aby nebol od sódy. (Tá je vhodná na to, aby sa zmäkli aj šupky cíceru, hummus bude krémovejší.)
-
Do citrónovej šťavy si rozpučíme cesnaky. Necháme chvíľu odstáť.
-
Nachystáme si tahini v množstve jeden a pól hrnčeku cícera na polovicu hrnčeka tahini.
-
Do tahini pridáme zmes cesnaku a citrónovej šťavy, mixujeme tyčovým mixérom a postupne prilievame vychladenú vodu alebo zeleninový vývar, až kým nie je konzistencia krémová.
-
Pridáme cícer, olivový olej a korenie. Všetko poriadne rozmixujeme.
-
Hotovo! Hummus ponúkame s pečivom, chlebíkom alebo rôznymi chrumkavými krekrami. Výborne chutí aj s prílohami - paradajkou či mrkvou.