Hummus s cesnakom

Hummus s cesnakom
Budetepotrebovať:

Čo budeme potrebovať:

  • cícer

  • tahini

  • cesnak - 2 strúčiky

  • citrón

  • sódu bikarbónu

  • vodu - 3 lyžice (do tahini)

  • olivový olej - 1 lyžica

  • sójová omáčka/soľ 

  • mletý rímsky kmín (cumin) - polovica lyžičky

  • čierne mleté korenie

Ako na to?

  1. Najprv sa budeme venovať cíceru - sušenému. (Kto chce, môže preskočiť prípravu cíceru a použije konyervový.) Prepláchneme ho aspoň 3x v studenej vode, potom ho necháme namočený v teplej aspoň 12 hodín, napríklad cez noc. 

  2. Cícer dáme variť a pridáme sódu, v ktorej ho povaríme asi 30 minút (ak používate tlakový hrniec. ten urýchly proces, takže na druhom stupni stačí variť 10 minút).

  3. Uvarený cícer poriadne prepláchneme, aby nebol od sódy. (Tá je vhodná na to, aby sa zmäkli aj šupky cíceru, hummus bude krémovejší.)

  4. Do citrónovej šťavy si rozpučíme cesnaky. Necháme chvíľu odstáť.

  5. Nachystáme si tahini v množstve jeden a pól hrnčeku cícera na polovicu hrnčeka tahini.

  6. Do tahini pridáme zmes cesnaku a citrónovej šťavy, mixujeme tyčovým mixérom a postupne prilievame vychladenú vodu alebo zeleninový vývar, až kým nie je konzistencia krémová.

  7. Pridáme cícer, olivový olej a korenie. Všetko poriadne rozmixujeme.

  8. Hotovo! Hummus ponúkame s pečivom, chlebíkom alebo rôznymi chrumkavými krekrami. Výborne chutí aj s prílohami - paradajkou či mrkvou.