Cviklový šalát k Veľkej noci

Cviklový šalát k Veľkej noci
Budetepotrebovať:
  • zhruba 1 kg cvikle 

  • 0,5 l vody na nálev

  • 20 ml octu 

  • celé alebo mleté čierne korenie, 

  • štipka rasce

  • 2 pl soli

  • 3 pl cukru

  • 20 ml citrónovej alebo citrusovej šťavy

  • 2 cesnaky

  • ½ chrenu

Ako na to?

  1. Očistíme si cviklu, ošúpeme ju a dáme variť na asi 40 - 60 minút, aby trochu, ale nie úplne zmäkla. Vodu, v ktorej ju povaríme, môžeme použiť do nálevu alebo inam ako vývar.

  2. Uvaríme si aj nálev z vody, rasce, čierneho korenia, soli, cukru a octu. Varíme asi 10 minútiek.

  3. Vychladnutú cviklu nastrúhame na kúsky - veľkostne podľa voľby.

  4. Pretlačíme očistený cesnak a pridáme aj s chrenom do nálevu, ktorý zamiešame s cviklou. 

  5. Šalát môžeme pokropiť aj citrónovou šťavou, aby zostal v sýtej farbe dlhšie.

  6. Podávame k mäsku alebo zelenine. Výborný je aj s pečivom či so slanými jednohubkami.