Cviklový šalát k Veľkej noci

-
zhruba 1 kg cvikle
-
0,5 l vody na nálev
-
20 ml octu
-
celé alebo mleté čierne korenie,
-
štipka rasce
-
2 pl soli
-
3 pl cukru
-
20 ml citrónovej alebo citrusovej šťavy
-
2 cesnaky
-
½ chrenu
Ako na to?
-
Očistíme si cviklu, ošúpeme ju a dáme variť na asi 40 - 60 minút, aby trochu, ale nie úplne zmäkla. Vodu, v ktorej ju povaríme, môžeme použiť do nálevu alebo inam ako vývar.
-
Uvaríme si aj nálev z vody, rasce, čierneho korenia, soli, cukru a octu. Varíme asi 10 minútiek.
-
Vychladnutú cviklu nastrúhame na kúsky - veľkostne podľa voľby.
-
Pretlačíme očistený cesnak a pridáme aj s chrenom do nálevu, ktorý zamiešame s cviklou.
-
Šalát môžeme pokropiť aj citrónovou šťavou, aby zostal v sýtej farbe dlhšie.
-
Podávame k mäsku alebo zelenine. Výborný je aj s pečivom či so slanými jednohubkami.