Dozrievajú slovenské melóny. Viete, ako rozoznať tie „bezjadierkové“ ?

Na farme v Marcelovej pestujú melóny na až cez 150 hektároch pôdy. Na jednom hektári vedia dopestovať aj 100 ton úrody. Majú zasadené nielen klasické vodné melóny, ktoré sa najčastejšie dostanú na náš stôl, ale aj extra sladké bejby melóny a melóny s nízkym počtom jadierok. Práve melóny bez jadierok sú „vychytávka“, ktorej sa budeme bližšie venovať v nasledujúcich riadkoch.
Bez prekvapenia
Červenú dyňu obľubuje snáď každý z nás, no nie každý má rád prekvapenie uprostred v podobe tvrdého čierneho jadierka. Odroda bez jadierok je preto malým vykúpením, jadierka netreba hľadať, vyberať a ani nešťastnou náhodou prehĺtať či hrýzť. Maximálne sa v ňom objavia mäkké biele jadierka. A čo je hlavné, chuťovo sa od vodných melónov vôbec nelíši.
Trend bezjadierkových melónov rastie každou chvíľou. Preto aj na farme v Marcelovej zaberajú čoraz viac z úrody. Dávajú pozor aj na gramáž. „Vývoj je na Slovensku taký, že obchody od nás neberú melóny nad 10 kíl. Zákazníci najviac kupujú 5-6 kilové. Teraz ideme aj tým smerom, že polovica vysadených melónov je bezjadierkových. Kupujúci rozlišujú už aj to, či kupovať jadierkové, alebo bezjadierkové melóny. Najlepšie sú, podľa mňa, bezjadierkové, ale tá tradícia je hlavne s jadierkovými melónmi,“ približuje Richard Košár, agronóm Vitazelu.
Sú plnohodnotné
Letný melón poznáte už asi veľmi dobre. Je s prúžkovaným povrchom, má oválny tvar a krvavočervenú dužinu. Z hľadiska zloženia obsahuje až 90 % vody a minimálne množstvo kalórií. Je celkovo vitamínovou bombou a medzi ďalšie „neviditeľné látky“ patrí tiež zinok, draslík, železo, fosfor, horčík, vápnik, jód či mangán.
Melón bez jadierok sa z tohto pohľadu od vodného takmer vôbec nelíši. V sladkej dužine sa nachádza množstvo vitamínov – A, B6 a C. Pestujú ho tiež na poli, rovnako, ako tie jadierkové. Má to totiž zvláštnu spojitosť.
Melóny bez jadierok sa pestujú spolu s tými jadierkovými na poli, a to na striedačku – vysadené v každom druhom riadku. Dôvodom takejto miešanej výsadby je opeľovanie. „Bezjadierkový melón sa pestuje v záhonoch, máme šesťriadkové záhony. Z toho každý druhý riadok je opeľovač, takže jadierkový melón a zvyšné riadky je bezjadierkový. Ten sa totiž sám neopelí,“ vysvetľuje Košár.
Tak, ako aj všetky ostatné melóny, sú chránené biologickou ochranou. Znamená to, že drobných neželaných škodcov požierajú pomocníci pavúčikovia a chrobáčikovia. Okrem toho sú zabezpečené špeciálnym závlahovým systémom.
A bezjadierkové melóny navonok? Tie z Marcelovej sú označené špeciálnou nálepkou – Bezjadiernik. Niektoré sú aj bez bledých pásikov na šupe, teda navonok celé tmavozelenej farby. Jadierkové melóny bledozelené pásiky majú dosť zreteľné.
Ako vybrať?
Ak sa v obchode neviete rozhodnúť, ktorý kus melóna vziať, je to jednoduché. Zrelý melón je lesklý, zospodu žltý a stopka už býva zostarnutá, zoslabnutá. Ak chcete, aby bol melón čo najviac čerstvý a slovenský, dajte si pozor na obdobie, kedy kupujete.
„Slovenské treba kupovať v poslednom týždni júla a potom v auguste. Inak sú to len z dovozu. Tie najlepšie melóny sa rodia u nás, na slovenskej pôde. Cukornatosť nemusíme riešiť žiadnym draslíkom, u nás dozrievajú na pôde,“ hovorí agronóm.
Všetky melóny z Marcelovej sa dovážajú čerstvo odtrhnuté. Ručne sa nazbierajú, večer prevezú a v nasledujúci deň ráno už čakajú v obchodoch. „Táto robota je vcelku ručná práca, od výsadby až po zber. Všetko robíme ručne, aj triedime,“ opisuje Košár.
„Tie naše melóny dnes vyzbierame, večer ich odvezie kamión do marketov a zajtra ráno sú už na pultoch. Takže, keď chcú ľudia kupovať, na druhý deň môžu kúpiť čerstvé. Tie z dovozov zo zahraničia sú aj dva-tri dni v kamiónoch,“ uzatvára Košár.